Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Duyck

Adres: 113 Route Nationale, BP 6, 59144 Jenlain

Website: http://www.duyck.com

Brouwerij Duyck, Jenlain, Frankrijk.

Omschrijving

De zoon van de Vlaamse brouwer Léon Duyck, Félix Duyck, zette zijn eigen boerderijbrouwerij op in Jenlain, nabij Valenciennes, in 1922. Datzelfde jaar brouwde hij zijn eerste bier, dat later het kruidige Jenlain zou worden, het bekendste bière de garde. In 1950, begon de firma met bottelen in gerecyclede champagneflessen. Nu produceert Duyck, niet langer een boerderijbrouwerij maar nog in familiehanden, spijsvriendelijke bieren, die het perfect doen als ingrediënt en als begeleiding. Ze kunnen het best worden genoten met knapperig brood en stevige vleesschotels.

Wat is bière de garde?

Bière de garde betekent 'bier om te bewaren' en slaat op de gewoonte op boerderijen in Noord-Frankrijk in de koelere maanden partijen bier te brouwen om te worden bewaard (gelagerd of gardée) voor de zomer, als het warme weer en wilde gisten het brouwen moeilijk maken. Met de industrialisering van het brouwen verdween bière de garde bijna, maar kleine brouwers in landelijke gebieden hielden de stijl in ere. Velen vulden flessen direct voor de klanten, met gebruikmaking van champagneflessen, afgesloten met kurken. Oorspronkelijk een hooggegist, sterk, vatgerijpt bier, kan bière de garde nu zowel laaggegist als gefilterd zijn.

Bieren

Brouwerij Duyck, Jenlain, Frankrijk.
Duyck Jenlain Ambrée

JENLAIN AMBRÉE

Alcoholpercentage: 7,5%
Type: Bière de garde

Een forse kraag. Zoete, stroperige sinaasappelkruidige tonen wijken voor een lange droge afdronk.

 

Duyck Jenlain Blonde

JENLAIN BLONDE

Alcoholpercentage: 7,5%
Type: Bière de garde

Een complex hooggegist ale; stevige mout combineert goed met citrushop en een potpourri van aromatische specerijen.