Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Ales uit Engeland en Amerika

Ales uit Engeland en Amerika

Toen de Britten Amerika koloniseerden, brachten zij hun bier mee. Geleidelijk liepen hun brouwtradities uiteen en in de Tweede Wereldoorlog schrokken de in Engeland gestationeerde Amerikanen van het lauwe bier. De laatste decennia groeiden ze weer naar elkaar toe.

Fuller's Brewery in Londen staat bekend om haar robuuste Engelse ales. Haar ESB-bier is in Amerika zo wijdverbreid nagevolgd dat hij een stijl werd.

In de dagen van de Founding Fathers hadden de eerste bieren in New England namen als Tadcaster Ale en Worcester Ale. Maar de Britse traditie verloor terrein aan de Tsjechische en Duitse stijlen van latere kolonisten. Ales en porters bleven in het oosten in productie, maar leverden geleidelijk hun karakter in om te concurreren met de landelijk op de markt gebrachte lagerbieren.

In 1977 tekende president Carter een wet die het thuis brouwen legaliseerde en ambachtelijke brouwers begonnen aan een achterhoedegevecht. Voor de na-Woodstock-generatie werden Britse Ales cultbieren. Stijlen als Pale Ale en Barley Wine werden door Amerikaanse thuisbrouwers omarmd en door het voorbeeld van brouwers als Anchor werden veel amateurs prof.

De Tsjechische en Duitse tradities en die van België beïnvloedden Amerikaanse brouwers ook, maar de cultuur van Britse Ales stond centraal. Tegenwoordig is het moeilijk om Britse en Amerikaanse Ale stijlen uit elkaar te houden, al worden de originelen vaak voorbijgestreefd door hun Noord-Amerikaanse 'nazaten'.

Fuller's Brewery in Londen staat bekend om haar robuuste Engelse ales. Haar ESB-bier is in Amerika zo wijdverbreid nagevolgd dat hij een stijl werd.
Hopback Summer Lightning is een bekroonde Golden Ale.

Hopback Summer Lightning is een bekroonde Golden Ale.

Golden Ales

De door alegist geboden complexe smaak hoeft niet vergezeld te gaan van de nootachtige structuur van donkere mout. Brouwers in het noordoosten van Amerika maken vaak 'golden ales' van alegist met lagermout. Hun bleke uiterlijk was de voorbode van een geleidelijke terugval in karakter: American Ales als Genesee 12 Horse en Little Kings Cream Ale waren amper te onderscheiden van lagers. Hopelijk valt dit lot niet toe aan karaktervolle Engelse Golden Ales als Hopback's Summer Lightning - verfijnd, maar vol zoetheid van Maris Otter-gerstemout, de geurigheid van East Kent Goldingshop en het banaanachtige aroma van huisgist. Een andere golden ale van microbrouwerij Crouch Vale Brewers Gold was recent kampioen van het Great British Beer Festival.

Mild

Een van de attracties van golden ales voor beginnende drinkers is dat hun bleke kleur een lichte body en weinig alcohol suggereert. Zo wordt ook geloofd (geheel ten onrechte) dat donkerder bieren zwaarder en sterker zijn. Mild ales kunnen bronskleurig zijn, maar zijn meestal vrij donkerbruin. Het zijn lichte maar moutige zoete bieren, die vroeger de dorst lesten van Engelse arbeiders: een mijnwerker dronk zeker 10 tot 20 pints om het stof uit zijn keel te krijgen. Voor wie zenuwachtig wordt van bittere smaken en alcohol, is mild, met slechts 4 % en een heel gering hopkarakter, de perfecte oplossing. Nu is hij zeldzaam.

Roterende rakels houden het gerstbeslag in beweging in deze brouketel van alebrouwerij Hall & Woodhouse in Dorset.

Roterende rakels houden het gerstbeslag in beweging in deze brouwketel van alebrouwerij Hall & Woodhouse in Dorset.

Bitter

Bitter Ale, nu in Engeland de belangrijkste alestijl, is gewoonlijk amberkleurig en hoppig. De meeste drinkers kennen het eenvoudig als 'bitter' en raken in de war door de term 'ale'. De andere typen ale omvatten 'pale', 'brown' enz. 'Bitter' kenmerkt deze stijl alleen als tegenhanger van 'mild'. Wie met bitter is opgegroeid zal de naam zien als een aanduiding voor een volwassen smaak, maar veel jongere drinkers vinden het negatief klinken. Veel brouwerijen vermijden de term en gebruiken alleen een merknaam.

Brown Ales waren ooit Engels gemeengoed maar door de trend naar steeds meer 'lichtere bieren" verdween de oude soort bijna volledig. Gelukkig heeft de Verenigde Staten de productie van "echte' Brown Ales overgenomen van Engeland. Op de foto een Brooklyn Brown Ale (New York) een van de bekendste Brown Ales ter wereld.

Brown Ales waren ooit Engels gemeengoed maar door de trend naar steeds meer 'lichtere bieren" verdween de oude soort bijna volledig. Gelukkig heeft de Verenigde Staten de productie van "echte' Brown Ales overgenomen van Engeland. Op de foto een Brooklyn Brown Ale (New York) een van de bekendste Brown Ales ter wereld.

Brown Ales

Ooit werden deze in heel Engeland geproduceerd en waren echt bruin. En ook heel zoet. Met de trend naar blekere kleuren, is de donkerbruine stijl bijna verdwenen en gedeeltelijk vervangen door de amberbruine, nootachtiger, drogere stijl, typerend voor Newcastle en het noordoosten van Engeland. Deze bieren ontlenen veel van hun aroma en smaak aan kristalmout en hebben een prettiger graankarakter. De Brooklyn Brewery in New York produceert uitstekende bieren in deze stijl.

Schotse stijlen

Net als in Engeland hadden brouwerijen in Schotland een typische reeks van drie getapte ales, gewoonlijk bekend als 'light', 'heavy' en 'wee heavy'. Schotse ales waren doorgaans minder bitter dan hun Engelse tegenhangers: mogelijk doordat de Schotten, ver van de hopstreken, minder hop gebruikten. Of misschien doordat Schotse brouwers een 'verwarmend', geroosterd, moutiger karakter wilden. Wee heavy is de stijl die Schots Ale in de ogen van de wereld personifieert en veel brouwers in de VS maken nu soortgelijke bieren.

Theakston's Old Peculier uit Yorkshire is een prototype van een zware - 'old style' - ale.

Theakston's Old Peculier uit Yorkshire is een prototype van een zware - 'old style' - ale.

Old Ale

De oorspronkelijke betekenis van deze aanduiding is waarschijnlijk een oude methode of stijl te suggereren, in plaats van een lange rijpingsperiode. De meeste old ales genoemde bieren hebben een kleur ergens tussen robijnrood en donkerbruin. Enkele, zoals Old Hooky van een stoombrouwerij in Banbury in Oxfordshire, zijn weinig meer dan sterkere versies van mild ale. Andere, zoals Theakston's Old Peculier in Yorkshire, zijn middelmatig sterke bieren met een ietwat stroperig mondgevoel en complexe zwemen van suiker en fruit. Het klassieke Gales Prize Old Ale had altijd een element van rijping op hout toen het in Hampshire werd gemaakt. Het bier wordt nu geproduceerd door Fuller's in Londen, waar serieuze pogingen worden gedaan zijn kenmerkende calvadosachtige aroma en smaak te behouden.

Barley Wine is een oud type Engelse Ale die momenteel vooral in de VS gebrouwen wordt. Op de foto Monster Barley Wine gebrouwen door Garrett Oliver, meesterbrouwer van de Brooklyn Brewery in New York.

Barley Wine is een oud type Engelse Ale die momenteel vooral in de VS gebrouwen wordt. Op de foto Monster Barley Wine gebrouwen door Garrett Oliver, meesterbrouwer van de Brooklyn Brewery in New York.

Barley Wine

Als een brouwerij een bijzonder sterk product heeft, wordt het vaak 'barley wine' genoemd. De naam suggereert dat het even sterk is, en wellicht even edel, als wijn. De Amerikaanse brouwer Garrett Oliver, wiens barley wine Monster heet, heeft gesuggereerd dat de druifachtige benaming in zwang raakte toen de Napoleontische oorlogen de levering van bordeauxwijn naar Engeland bedreigde. De stijl is sterk achteruitgegaan in zijn geboorteland, maar in Amerika worden enkele sublieme barley wines gemaakt, speciaal aan de westkust. Terwijl de oorspronkelijke Britse barley wines zeer moutig waren, is de Amerikaanse stijl veel hoppiger.

Indian Pale Ale is niet wat de naam suggereert. Het bier wordt wel degelijk in Engeland gebrouwen maar ontstond in de tijd toen India een Engelse kolonie was en er bier met grotere dichtheid moest gebrouwen worden om de reis naar India (om Kaap de Goede Hoop) te doorstaan. Momenteel worden de beste India Pale Ale bieren gebrouwen in de VS, zoals deze Goose Island India Pale Ale die in Chicago gebrouwen wordt.

Indian Pale Ale is niet wat de naam suggereert. Het bier wordt wel degelijk in Engeland gebrouwen maar ontstond in de tijd toen India een Engelse kolonie was en er bier met grotere dichtheid moest gebrouwen worden om de reis naar India (om Kaap de Goede Hoop) te doorstaan. Momenteel worden de beste India Pale Ale bieren gebrouwen in de VS, zoals deze Goose Island India Pale Ale die in Chicago gebrouwen wordt.

India Pale Ale (IPA)

Het Britse bestuur in India had een gestage aanvoer van bier nodig. Hoe kun je anders 's werelds grootste keizerrijk besturen? Het probleem was dat bier uit Engeland achteruitging op zijn lange, hete zeereis rond Kaap de Goede Hoop. De oplossing was bier tot een iets hogere dichtheid te brouwen dan een normaal pale ale en het zwaarder te hoppen. De hop kreeg in deze stijl erkenning als conserveringsmiddel. Britse brouwers stopten nooit met de productie van IPA's, maar de meeste van hun huidige voortbrengsels zijn amper te onderscheiden van een gewoon pale ale of bitter. De Meantime Brewery in Greenwich is een uitzondering. Een andere is Fuller's IPA, nu moeilijk te vinden.