Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
305 v. Chr.: Ptolemaeus I wordt koning van Egypte
          
banner
Ptolemaeus I wordt koning van Egypte. Op de munt staan de afbeeldingen van Ptolemaeus I en Berenike I.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.001.449 km²
Inwoners: 83.082.869 (2009)
Inwoners / km²: 83 / km² (2009)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Bilady, Bilady, Bilady

Thumbnail vlag Egypte
305 v. Chr.: Ptolemaeus I wordt koning van Egypte

Over zijn jeugd is weinig bekend. Hij was waarschijnlijk bevriend met Alexander en zou met hem verbannen geweest zijn door Philippus II, maar keerde in 336 bij de dood van Philippus naar Macedonië terug.

Na de dood van Alexander wist Ptolemaeus zich meester te maken van Egypte, nadat nog eenmaal zijn heerschappij bedreigd werd: hij werd toen namelijk verslagen in de slag bij Salamis bij Cyprus, dat door Antigonos, de satraap van PhrygiŽ die probeerde het rijk van Alexander onder zijn heerschappij te herenigen, veroverd werd. Antigonos waagde daarna ook een aanval op Egypte zelf, maar Ptolemaeus wist deze te weerstaan. Kort daarop liet Ptolemaeus zich tot koning kronen en nam ook de officiŽle titel van farao aan om de autochtone aristocratie en priesters gunstig te stemmen. Ook nam hij de naam Soter (d.w.z. redder) aan.

22 jaar heerste hij als koning over Egypte en als eerste heerser van de PtolemaeÔsche dynastie. Hij zag eruit als de Egyptische farao die hij zo graag wilde zijn: gekleed in een koninklijk schaamschort en op zijn hoofd de dubbele kroon van Opper- en Neder-Egypte. Ptolemaeus stierf in 285 v. Chr. op circa 82-jarige leeftijd.

Ptolemaeus I werd geboren rond 367-366 v.Chr. Over zijn exacte afkomst bestond reeds in de Oudheid veel onduidelijkheid. Officieel was hij de zoon van een zekere Lagos, een verder onbekend Macedonisch edelman, maar er waren ook geruchten dat zijn natuurlijke vader Philippus II was, de vader van Alexander III "de Grote" en koning van MacedoniŽ (359-336).