Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
??-??-391: Serapeum in Alexandrië verwoest
          
banner
Serapeum in Alexandrië verwoest. Op de foto de overblijfselen van deze belangrijke tempel uit de oudheid.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.001.449 km²
Inwoners: 83.082.869 (2009)
Inwoners / km²: 83 / km² (2009)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Bilady, Bilady, Bilady

Thumbnail vlag Egypte
??-??-391: Serapeum in Alexandrië verwoest

Het christendom werd in 312 n. Chr. De officiŽle en enige godsdienst van het Romeinse Rijk. Korte tijd later werd datzelfde Romeinse Rijk opgedeeld. Egypte werd een deel van het Oosterse (of Byzantijnse) Rijk in 323 n. Chr.

De verordening dat er slechts ťťn religie (het christendom) mocht zijn en dat alle andere op onwaarheden berustte was een dictatoriale beslissing. Het rechtvaardigde voor de christelijke fanaten de verwoesting van Egyptische religieuze rechten, eigendommen en tempels.

Toen Theophilus Patriarch werd van AlexandriŽ in 391 n. Chr., vertoonde hij een opmerkelijke ijver bij het verwoesten van Egyptische tempels. Een golf van verwoesting trok over Egypte, waarbij graftombes werden geplunderd, muren van oude monumenten werden afgeschraapt en beelden werden omgeduwd. In AlexandriŽ werd het beroemde beeld van Serapis in brand gestoken en het Serapeum verwoest, inclusief de aanwezige bibliotheek.

Toen Theophilus probeerde om een tempel van Dionysus om te toveren in een kerk, had dat relletjes tussen de niet-christenen en Christenen tot gevolg, waarbij de eersten het Serapeum bezetten. De verwoesting van de tempel die daarvan het gevolg was, werd door de Christenen schaamteloos gebruikt als symbool van hun overwinning. Het was een dwaze tentoonstelling van fanatisme uit naam van rechtzinnigheid.