Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
26-07-1956: Nasser nationaliseert het Suezkanaal
          
banner
Nasser nationaliseert het Suezkanaal. Op de foto de Egyptische president, Gamal Abdel Nasser.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.001.449 km²
Inwoners: 83.082.869 (2009)
Inwoners / km²: 83 / km² (2009)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Bilady, Bilady, Bilady

Thumbnail vlag Egypte
26-07-1956: Nasser nationaliseert het Suezkanaal

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk zetten Nasser onder druk tijdens de bouw van een grote stuwdam in de Nijl (de Aswandam) om voor het westen te kiezen, nadat de Sovjet-Unie wapenleveranties aan Egypte was begonnen.

Nasser voerde echter een Arabisch-nationalistische en anti-imperialistische politiek en wilde niets weten van met name de voormalige kolonisator Groot-BrittanniŽ. Door onenigheid met Nasser stopte het Westen echter de financiering van de stuwdam. Eigenlijk zagen zowel de VS als Groot-BrittanniŽ Nasser het liefst vervangen door een meer gematigd staatshoofd, maar alleen bij de Britten leidde dit tot de wens om dit desnoods via een oorlog voor elkaar te krijgen.

Als wraakactie op de opzegging van steun voor de stuwdam nationaliseerde Nasser in juli 1956 het Suezkanaal, dat gedeeltelijk in bezit was van een Frans-Engelse maatschappij. Ook blokkeerde hij de scheepvaart van IsraŽl door het kanaal en blokkeerde de Golf van Akaba. Deze blokkade leidde tot de gijzeling van het Griekse schip Pannegia dat als katalysator kan worden gezien voor het uitbreken van de suezcrisis.

In 1952 was koning Farouk van Egypte door een groep Arabisch-nationalisten onder leiding van Kolonel Gamal Abdel Nasser afgezet en had de laatste de macht overgenomen. Ten tijde van de Suezcrisis was Nasser president van Egypte. Hij wilde aanvankelijk neutraal blijven tegenover de twee partijen van de Koude Oorlog, de westerse wereld en de Sovjet-Unie, en zijn voordeel halen uit de strijd tussen de twee kampen.