Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
29-10-1956: Israël valt aan, Suezcrisis begint
          
banner
Israël valt aan, Suezcrisis begint. Op de foto Port Said, de havenstad die vanuit niets werd opgebouwd aan het begin van het kanaal.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.001.449 km²
Inwoners: 83.082.869 (2009)
Inwoners / km²: 83 / km² (2009)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Bilady, Bilady, Bilady

Thumbnail vlag Egypte
29-10-1956: Israël valt aan, Suezcrisis begint

De Suez-crisis begon op 29 oktober 1956. Toen Nasser van Egypte het kanaal nationaliseerde, vielen Engeland, Frankrijk en IsraŽl Egypte aan. De Sovjet-Unie, die zojuist de Hongaarse Opstand hardhandig had onderdrukt, steunde Nasser. De Verenigde Staten sloten zich onverwachts bij het Russische standpunt aan. Engeland, Frankrijk en IsraŽl moesten zich onder internationale druk terugtrekken. De nationalisatie door Egypte moest worden geaccepteerd. Voor Nasser was de annexatie een groot succes: in de Arabische wereld maakte hij zich er enorm populair mee.

Het falen, en het uitlekken van de geheime opzet leidden tot een deuk in het imago van BrittanniŽ en Frankrijk in de Arabische wereld. Hoewel de operatie militair een succes was, was het diplomatiek gezien een nederlaag voor Frankrijk en Groot-BrittanniŽ: hun status als Grootmacht werd ernstig geschaad doordat zij ogenschijnlijk niet zonder hulp van IsraŽl konden opereren, bovendien werden zij door de gehele Verenigde Naties, inclusief de VS, veroordeeld. Naast een verandering in de relaties met de VS, leden de Brits-Franse relaties er ook onder, want midden in de gevechten waren de Britten begonnen met terugtrekken, zonder hun Franse bondgenoten te waarschuwen. Nasser werd de grote held van het seculiere panarabisme. De relatie tussen de voormalige kolonisators en de landen van het Midden-Oosten raakte ernstig bekoeld. Hierdoor werd nog eens bevestigd dat de rol van Groot-BrittanniŽ en Frankrijk als grootmachten op het wereldtoneel was uitgespeeld en de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie de dienst uitmaakten. De Britse minister-president Anthony Eden moest aftreden. De troepen werden volledig teruggetrokken in maart 1957.