De mooiste Begijnhofkerk

Mooiere heiligen kun je je niet voorstellen

Interieur van de Begijnhofkerk met de uitstekend bewaarde middeleeuwse fresco's.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Interieur van de Begijnhofkerk met de uitstekend bewaarde middeleeuwse muur- en pijlerschilderingen.

Ik ben verzot op en verslaafd aan fruit van Sint-Truiden (bij uitbreiding: Limburgs Haspengouw), maar als ik het zou moeten ruilen voor een andere schat van Sint-Truiden, dan kies ik met hart en ziel voor het interieur van de Begijnhofkerk. Als je dat al overdreven vindt - en je hebt alvast deels gelijk - dan moet je eerst eens gaan kijken naar de 38 muur- en pijlerschilderingen in de genoemde kerk. Een unieke cyclus die reikt van circa 1300 tot het begin van de zeventiende eeuw. Wat een monumentale uitvoering en spreiding over het gehele interieur!

De schilderingen zijn secco's. Dat wil zeggen dat ze aangebracht zijn op droge bepleistering, in tegenstelling tot de frescotechniek, waarbij in de natte kalkgrond geschilderd moet worden. Er werd gebruik gemaakt van twee technieken: het merendeel van de taferelen werd in tempera uitgevoerd, dus met lijm, ei of of gom als bindmiddel voor de pigmenten. Twee voorstellingen echter - Sint-Ursula en Sint-Odilia - zijn in olieverftechniek, waarbij dus een olieachtig bindmiddel werd gebruikt. De schilderingen stellen uiteraard vooral scènes uit het leven van Onze-Lieve-Vrouw en van vrouwelijke heiligen voor. Mooiere heiligen kun je je niet voorstellen en dat belooft - tenminste als je een viriele man bent - voor later, als je naar de hemel gaat: daar wordt het inderdaad een groot feest, ook al verkeren niet alle heilige vrouwen nog in maagdelijke toestand. Gelukkig maar.

Terwijl je nu toch in het Begijnhof bent, kun je in eenzelfde moeite ook nog het Festraets-uurwerk gaan bewonderen, het levenswerk van Kamiel Festraets (1904-1974). Het uurwerk is 6,16 meter hoog, 4 meter lang en 2,5 meter breed. Het weegt vier ton en bestaat uit meer dan 20.000 stukken en stukjes. De klok slaat de hele uren: je ziet een stoet middeleeuwse ambachtslui voorbijtrekken, maar dan verschijnt de Dood. Geen nood, want de zalige dames uit de kerk zijn in hun vrije tijd ook nog schutsheiligen, als je voor hen maar een glimlach overhad.

Het Begijnhof te Sint-Truiden (Tel.: 011/23.75.75 - Provinciaal Centrum voor het Culturele Erfgoed) is open van april tot september, van dinsdag tot vrijdag van 10.00 - 12.30, in het weekend en op feestdagen van 14.00 - 17.00 u. Van oktober tot maart, elke zondag van 14.00 - 17.00 u. Inkom is gratis behalve tijdens tentoonstellingen.

Het Festraetsuurwerk (Tel.: 011/70.18.18 - Dienst Toerisme) is open van april tot september, van dinsdag tot vrijdag, voorstellingen om 10.45, 11.45, 13.45 en 15.45, in het weekend en op feestdagen om 14.45 en 15.45. Inkom is ook hier gratis.

© Het Toppunt van België, reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land, Julien Van Remoortere.