Thumbnail vlag Algerije
Geschiedenis
Cultureel Werelderfgoed
Gemengd Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
Algerije onafhankelijk van Frankrijk. Op de foto eerste president Ahmed Ben Bella in het gezelschap van Gamel Abdel Nasser, toenmalig president van Egypte.
vlag algerije

OfficiŽle landstaal: Arabisch, Tamazight
Hoofdstad: Algiers
Regeringsvorm: PresidentiŽle republiek met een semipresidentieel systeem en een meerpartijenstelsel
Staatshoofd: President Abdelaziz Bouteflika
Regeringsleider: Premier Abdelmalek Sellal
Religie: 99% Islam, 1% Katholiek
Oppervlakte: 2.381.741 km²
Inwoners: 40.263.711 (2016)
Inwoners / km²: 16,9 / km² (2016)
Munteenheid: Algerijnse Dinar
Nationale feestdag: 1 november
Volkslied: Kassaman

03-07-1962: Algerije onafhankelijk - Na 132 jaar wordt Algerije onafhankelijk van Frankrijk.


Ahmed Ben Bella


In 1830 viel Frankrijk Algerije binnen en later werd dit land een deel van de Franse staat, hoewel de inheemse bevolking geen politieke rechten kreeg. De eerste tekenen van Arabische nationale gevoelens doken in Algerije op in het interbellum en werden na 1945 beduidend sterker. Dit leidde op 1 november 1954 tot een opstand door het Front de Libťration Nationale (FLN). In Frankrijk steunden de sterke socialistische en communistische partijen de Arabische idealen, terwijl de rechtse partijen de eenheid tussen Algerije en het Europese Frankrijk wilden behouden. Acht jaar lang voerde het Franse leger een campagne voor pacificatie, maar het geweld nam aan beide zijden toe en uiteindelijk resulteerde dit in een oorlog met de militaire vleugen van het FLN. Het leger wist de controle grotendeels te behouden, maar de politieke strijd kon niet worden gewonnen.

De Algerijnen zullen de vrije keuze hebben over hun toekomst (...)
Charles de Gaulle, 29 januari 1960

In 1958 kwam generaal Charles de Gaulle, die al met pensioen was, met een mandaat om de Algerijnse crisis op te lossen en de Franse regering te stabiliseren. De Gaulle erkende dat onafhankelijkheid van Algerije onvermijdelijk was en onderhandelde met het FLN in Evian. Nadat meer dan 1.250.000 Franse burgers Algerije hadden verruild voor het moederland Frankrijk, begon de nieuwe Algerijnse regering zich te wreken op de burgers die hadden gevochten voor of samengewerkt met de vertrekkende overheersers.