Cultureel Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
Koninklijke Paleizen van Abomey . Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag benin

Officiële landstaal: Frans
Hoofdstad: Porto Novo (Cotonou, de facto)
Regeringsvorm: PresidentiŽle republiek met een presidentieel systeem en een meerpartijenstelsel (democratie)
Religie: 42,8% Christendom, 24,4% Islam, 17,3% Voodoo
Oppervlakte: 114.763 km²
Inwoners: 10.741.458 (2016)
Inwoners / km²: 93,6 / km² (2016)
Munteenheid: CFA-frank
Nationale feestdag: 1 augustus
Volkslied: L'Aube Nouvelle

Thumbnail vlag Algerije
1985: Koninklijke Paleizen van Abomey

 

Koninklijke Paleizen van Abomey

De bas-reliŽfs tonen de unieke geschiedenis van deze maatschappij zonder geschreven verslagen. Ze verheerlijken elke koning en documenteren de mythen, zeden en rituelen van dit koninkrijk van de Fon. De muren geven aan dat de militaire macht van het koninkrijk Abomey deels was gebaseerd op groepen vrouwelijke krijgers, die hun mannelijke tegenhangers evenaarden in felheid en moed.

Het West-Afrikaanse koninkrijk Abomey (later Dahomey) werd in 1625 gesticht door de stam van de Fon en ontwikkelde zich tot een machtig militair en commercieel rijk. Onder de twaalf koningen die elkaar van 1695 tot 1900 opvolgden, werd het koninkrijk een van de machtigste aan de Afrikaanse westkust. Tot het einde van de 19e eeuw bestond de voornaamste bron van rijkdom uit het verkopen van krijgsgevangenen aan Europese slavenhandelaren voor transport over de Atlantische Oceaan naar de Nieuwe Wereld. Elk van de twaalf koningen bouwde een luxueus paleis binnen dezelfde lemen ommuring van het koninklijk domein in de hoofstad Abomey. De paleisgebouwen die nog steeds regelmatig worden gebruikt voor rituelen en koninklijke ceremonieŽn, vertegenwoordigen het verleden maar ook de voortzetting van tradities.