Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Britse Eilanden - Engeland

Noord - De Midlands - Zuidoost - Zuidwest

In de loop der jaren werden de verschillen kleiner, maar er zijn nog regionale verschillen onder de ales van Engeland, hetzij door de hoptuinen van Kent of de mouterijen van East Anglia, het Trentdal met zijn mineraalhoudende water of Yorkshires leistenen kuipen.

Engelands drink- en eetcultuur mag dan meer continentaal worden, nog steeds zijn er Engelse bieren te vinden die trouw zijn aan regionale tradities.

De mildheid van Engelse ales door zowel koolzuur als temperatuur, benadrukt optimaal hun subtiele aroma's en smaken. Deze verfijndheid was een van de kwaliteiten die het meest in gevaar kwamen toen door de grote brouwers in de jaren 1960 een aanval werd gedaan op filtratie, pasteurisatie en koeling. De spontane publieksreactie leidde tot de Campaign for Real Ale. Zonder CAMRA zou het Engelse ale waarschijnlijk niet hebben overleefd, hoewel de industrie te kortzichtig is om dit te erkennen. CAMRA heeft niet de ineenstorting van nationale brouwers als Whitbread en Bass kunnen voorkomen. Ook kon die het aanvankelijke succes in het redden van familiebrouwerijen niet voortzetten, hoewel er de laatste jaren enkele uitblonken: Harveys in Lewes, die lokale hop gebruikt en stijlen als Imperial stout doet herleven, is een goed voorbeeld. Maar de laatste decennia zagen ook de opkomst van verrassend originele nieuwe microbrouwerijen. Hoewel in Bordeaux opgeleid als wijnmaker, is Sean Franklin, met zijn brouwerij Roosters in Yorkshire, van grote invloed geweest op het bewustere gebruik van hop, speciaal van soorten uit de VS.

Een nog eclectischer microbrouwer is Alastair Hook, wiens opleiding stages omvatte bij Weihenstephan in Beieren en Heriot-Watt in Edinburgh; hij heeft vaak gejureerd en geproefd in de VS. Zijn Meantime Brewery in Greenwich biedt stijlen in een verscheidenheid die doorgaans alleen aan de andere kant van de Atlantische Oceaan te vinden is.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Engeland

 1. Adnams
 2. Arkell's
 3. Badger
 4. Banks's
 5. Batemans
 6. Bath Ales
 7. Bathams
 8. Big Lamp
 9. Black Sheep
 10. Brakspear
 11. Butcombe
 12. Cains
 13. Camerons
 14. Coniston
 15. Crouch Vale
 16. Daleside
 17. Durham
 18. Elgood's
 19. Everards
 20. Exmoor
 21. Fuller's
 22. Greene King
 23. Hambleton
 24. Harveys
 25. Hawkshead
 26. Highgate
 27. Hogs Back
 28. Holt
 29. Hook Norton
 30. Hop Back
 31. Hydes
 32. Jennings
 33. John Smith's
 34. Kelham Island
 35. Lees
 36. McMullen
 37. Marston's
 38. Meantime
 39. Moorhouse's
 40. Mordue
 41. Newcastle Federation
 42. North Yorkshire
 43. Oakham Ales
 44. O'Hanlon's
 45. Okells
 46. Palmers
 47. Ringwood
 48. Robinson's
 49. Rooster's
 50. St. Austell
 51. St. Peter's
 52. Samuel Smith
 53. Shepherd Neame
 54. Springhead
 55. Tetley
 56. Theakston
 57. Thornbridge
 58. Thwaites
 59. Timothy Taylor
 60. Titanic
 61. Wadworth
 62. Wells & Young's
 63. Woodforde's
 64. Wychwood
 65. York
Engelands drink- en eetcultuur mag dan meer continentaal worden, nog steeds zijn er Engelse bieren te vinden die trouw zijn aan regionale tradities.