Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Britse Eilanden - Ierland

Dublin - Graafschap Kilkenny - Graafschap Cork

Het Ierse brouwen heeft een lange geschiedenis. De heilige Patrick had een eigen brouwer in dienst en middeleeuwse kloosters zetten die gewoonte voort. Het brouwen ontwikkelde zich later van een plattelandsindustrie tot een wereldindustrie: aangevoerd door één merk: Guinness.

De Guinness-brouwerij bij St. James's Gate, Dublin. Meer dan 10 miljoen glazen van haar befaamde stout worden elke dag over de hele wereld gedronken.

Het Ierse brouwen wordt gedomineerd door de stoutstijl. Zijn beroemdste voorbeeld, Guinness, is niet alleen een internationaal befaamd merk, maar een icoon van de Ierse cultuur. Zijn succes stamt van een gelukkige wijziging van een bestaande stijl. Toen Arthur Guinness zijn Dublin-brouwerij in 1759 opende, brouwde hij aanvankelijk bitter en schakelde later over op porter, een uit Londen afkomstige stijl. Hij ging ongeroosterde gerst gebruiken (vooral om belasting op gerstemout te ontlopen) en verhoogde het hopgehalte sterk om het bier bitterder en droger te maken. Zijn adaptatie van de porterstijl bleek zo populair dat Guinness begin 20e eeuw 's werelds grootste brouwerij was en haar producten naar tientallen landen exporteerde.

Het verhaal van het Ierse brouwen begint noch eindigt echter met zijn beroemdste stijl. Hoewel het meest bekend om hun stouts, produceren Ierse brouwers ook enkele uitstekende ales. Die zijn typisch afgerond, met een kenmerkend roodachtig tintje door het roosteren van de gerst.

De laatste jaren kwamen er in Ierland opvallende brouwcafés op, die diversiteit en levendigheid in de bierwereld brachten. De Porterhouse Brewing Company in Dublin, opgericht in 1989, nam het voortouw en inspireerde tijdgenoten van Biddy Early in het graafschap Clare tot Franciscan Well in het graafschap Cork.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Ierland

  1. Beamish
  2. Guinness
  3. Kinsale
  4. Murphy's
  5. Smithwick's
De Guinness-brouwerij bij St. James's Gate, Dublin. Meer dan 10 miljoen glazen van haar befaamde stout worden elke dag over de hele wereld gedronken.