Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Britse Eilanden - Schotland

Edinburgh - Lothian - Perth - Highlands en eilanden - Borders - Midden

Hoewel nieuwe brouwerijen hun eigen stijlen ontwikkelen, behouden traditionele Schotse ales een zwaar moutaccent vanaf de tijd dat invoer van hop uit het zuiden van Engeland duur was en gerst - vooral verbouwd voor de whisky-industrie - in Schotland ruim voorhanden.

De kleine Traquair-brouwerij maakte ooit bier voor het huishouden en de arbeiders van de Laird; nu is het een van Schotlands bekendste micro's.

Wereldwijde brouwconcerns, zoals Scottish & Newcastle, brouwen dan misschien niet meer in het land, maar de Schotse microbrouwsector beleeft een hoogconjunctuur, met een groeiend aantal in de laatste jaren opgerichte levensvatbare bedrijven. Het kan zo ver komen dat brouwerijen als Aviemore, Black Isle, Arran, Orkney en Harviestoun zich net zo ontwikkelen als ooit de Youngers en McEwans in Edinburgh, de Tennents in Glasgow en George Younger in Alloa.

Sommige brouwerijen deden eeuwenoude recepten herleven met andere bittermakende substanties dan hop. Schotse monniken en waardinnen brouwden met granen, wilde kruiden en rijpe vluchten en nu produceert de Heather Ale Company bier van dennennaalden en dennenappels en van heidebloemen, zeewier en kruisbessen.

Het harde water van Edinburgh uit zijn 'Magische cirkel' van bronnen is bijzonder geschikt voor het brouwen van pale ale en ooit waren 40 brouwerijen actief in de stad. Caledonian Brewery, makers van het prijswinnende Deuchar's IPA, is nog de enige en noemt zich een levend, werkend, welvarend museum. Het is ook de laatste brouwerij in Groot-Brittannië waar de ketels direct worden verhit, waardoor de vloeistof beter zou koken dan wanneer deze wordt 'gestoofd'.

In 1827 koos de Oostenrijkse keizer Belhaven-bieren voor zijn kelder en noemde ze de 'bourgogne van Schotland' en: 'al is Beieren beroemd om zijn sterke bier, iets als dit kan hij nooit maken'.

Schotse stijlen

Schotse klanten vragen nog steeds om bier in termen van 'light', 'heavy' en 'export': duidelijke stijlen gerangschikt naar sterkte en geëtiketteerd met de prijs in de 19e eeuw van een okshoofd van het bier. Daarom zijn light, heavy en export bekend als 60/-, 70/- en 80/- (60, 70 en 80 shilling) ales. Heavy is heel anders van smaak dan een Engels bitter, namelijk robuuster en zoet met minder scherpte.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Schotland

  1. Belhaven
  2. Broughton
  3. Cairngorm
  4. Caledonian
  5. Harviestoun
  6. Inveralmond
  7. Orkney
  8. Williams
De kleine Traquair-brouwerij maakte ooit bier voor het huishouden en de arbeiders van de Laird; nu is het een van Schotlands bekendste micro's.