Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland

Duitsland heeft meer brouwerijen dan enig ander land in de wereld, met circa 1.300 actief in bedrijf. Geboren uit een rijke brouwerstraditie, variëren de 15 tot 20 klassieke stijlen in het land van het gerookte Rauchbier in Franken tot het zure Weissbier in Berlijn.

Een 'Biergarten' is een vertrouwd verschijnsel in Duitsland. Het wapen, de vlag en het logo van de brouwer wijzen de weg.

Bier heeft eeuwenlang een sleutelrol gespeeld in het Duitse leven. Eens maakte het deel uit van mystieke rituelen, zoals drinken op de Germaanse goden, waarbij het uitspansel werd geïnterpreteerd als een enorme door Thor, de opperbrouwer van het Walhalla, beheerde brouwketel. Donder werd ervaren als het geluid van het schoonmaken van de ketel.

Enige mystiek bestaat ook nu nog, vooral met betrekking tot de juiste wijze van het uitschenken van het bier. Veel Duitse bierliefhebbers vinden dat het correct schenken van een pilsener zeven minuten vraagt. Er is geen bewijs dat dit de kwaliteit van het bier verbetert (integendeel, het bier verschaalt als het te langzaam wordt uitgeschonken), en er bestaat nergens een vermelding van deze 'zeven-minutenregel' van vóór 1970. Toch is dit geloof wijdverbreid en nauw verbonden met de gedachte dat een bier er goed moet uitzien. Men verwacht dat een bier een grote, stevige kraag heeft die bij het drinken sporen in het glas achterlaat.

Pilsener is de populairste bierstijl in Duitsland en tekent voor circa tweederde van de totale omzet in het land. Bijna alle grote brouwerijen - met uitzondering van de tarwebierspecialisten in Beieren - brouwen een of meer pilseners. Dat doen ook veel brouwcafés, in Duitsland bekend als Gasthausbrauerei, hoewel hun omzet, anders dan elders, is gebaseerd op de standaardproducten van industriële brouwerijen. Bijna elke Gasthausbrauerei brouwt een pilsener en een donker bier, vele produceren ook een Hefeweizen.

Minder bekende bierstijlen blijven beperkt tot bepaalde streken: Kölsch in Keulen, de Altbieren in de steden aan de Rijn, en de Berliner Weisse-stijl zijn de laatste overlevenden van een traditie waarin elke stad in Duitsland zijn eigen unieke bierstijl had. In 1614 schreef Heinrich Knaust een van de eerste boeken over Duits bier, waarin hij meer dan 120 kenmerkende Duitse bierstijlen beschreef. Letterlijk alle zijn uitgestorven: er is geen 'Benichen'-bier meer in Lüneburg, geen 'Schlunz' in Erfurt en geen spoortje van bier dat 'Israel' heet in Lübeck. Knaust was niet alleen een ervaren reiziger die pelgrimages maakte naar een groot aantal brouwerijen, maar ook een filosoof. Hij beschreef de 'Israel'-stijl als een tarwebier zo sterk dat het lijf van de drinker ermee moest worstelen, zoals de bijbelse patriarch Jakob deed met een engel.

Duitse regio's die bekend zijn om hun bierproductie

Omwille van het feit dat Duitsland zo een groot aantal brouwerijen heeft, delen we dit land eerst nog op in regio's. Vanuit de regio-pagina's kunnen dan de brouwerijen van die regio ontdekt worden.

  1. München en het zuiden
  2. Karlsruhe en het zuidwesten
  3. Keulen en het noordwesten
  4. Hamburg en het noorden
  5. Berlijn en het oosten
  6. Nürnberg en het zuidoosten
Een 'Biergarten' is een vertrouwd verschijnsel in Duitsland. Het wapen, de vlag en het logo van de brouwer wijzen de weg.