Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland - Hamburg en het Noorden

Bremen - Einbeck - Flensburg - Kassel - Rostock - Stralsund

Hoe verder noordelijk u komt, hoe bitterder het bier wordt. Dit is in Duitsland algemeen bekend en veel van de grootste pilsbrouwerijen zijn inderdaad in het noorden te vinden. Maar deze brouwerijen hebben ook enkele interessante sterke bieren ontwikkeld.

Veltins, in het heuvelachtige Sauerland, was een van de pioniers van de 'Premium Pilsner'-trend, maar maakt ook lichte en alcoholvrije bieren.

Hamburg werd in de middeleeuwen het 'brouwhuis van de Hanze' genoemd. Grote hoeveelheden bier werden door leden van de Hanze, een machtig verbond van Noord-Europese steden, verscheept naar verre plaatsen als Londen en Novgorod. Het duurste (en naar het heet sterkste) bier kwam uit het stadje Einbeck. Hier was een ambtenaar aangesteld als brouwmeester, die bij elke burger met een brouwketel thuis kwam om de hoge kwaliteit en sterkte van het zelf gebrouwen bier te garanderen. Het meeste van dit bier werd later verkocht als 'Einbeckisch Bier', wat nogal lijkt op 'ein Bockbier'. Tenminste, dat schijnt zo te zijn geweest in Beieren, waar in het Münchener Hofbräuhaus bier in Einbecker-stijl werd gebrouwen en vanaf 1621 verkocht als 'bock'.

Hoewel bokbier slechts een geringe rol speelt in de Duitse brouwstatistieken - 0,7% van de totale productie in 2006 was bokbier, vergeleken bij 60,3 % pils - zijn veel brouwers de laatste jaren overgegaan tot het brouwen van bieren met de sterkte van bokbier, zij het voornamelijk als seizoensproducten. Aan de andere kant hebben veel befaamde pilseners een groot deel van hun - eens de stijl definiërende - edele hoparoma en karakteristieke bitterheid verloren.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in het noorden van Duitsland

 1. Asgaard
 2. Astra
 3. Beck's
 4. Einbecker Brauhaus
 5. Flensburger
 6. Hütt
 7. Jever
 8. Lübzer
 9. Privatbrauerei Iserlohn
 10. Rostocker
 11. Stralsunder Brauerei
 12. Veltins
Veltins, in het heuvelachtige Sauerland, was een van de pioniers van de 'Premium Pilsner'-trend, maar maakt ook lichte en alcoholvrije bieren.