Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Dortmunder Actien Brauerei

Adres: Steigerstraße 20, 44145 Dortmund

Website: http://www.dab.de

Dortmunder Actien Brauerei, Dortmund, Noordwest-Duitsland.

Omschrijving

De laatst overgebleven grote brouwerij in Dortmund, nu in bezit van de Radebergergroep, produceert nu al het Export dat Dortmund in de brouwwereld bekendheid bracht. Kronen was de Wenker familiebrouwerij die de Exportstijl ontwikkelde, terwijl Dortmunder Union (DUB) de meeste invloed had op de popularisering van Export. Het was Fritz Brinkhoff, brouwmeester bij DUB van 1870 tot 1923, die systematisch licht lager in plaats van het toen populaire 'Beierse' bier (Münchener stijl) verscheepte naar verre afzetgebieden en het als een nieuwe stijl promootte. Hoewel Brinkhoff er de voorkeur aan gaf employé te blijven, werd hij een van de rijkste mannen van Duitsland in zijn tijd. Zijn contract bood hem een basissalaris en vrij wonen in de brouwerij, plus een Kassmännchen, een bonus van ca. 20 pfennig per hl. Toen de productie omhoogschoot, deed zijn inkomen dat uiteraard ook. Bismarck merkte eens in een van zijn speeches op dat hij minder verdiende dan een brouwer in Dortmund.

Bieren

Dortmunder Actien Brauerei, Dortmund, Noordwest-Duitsland.
Dortmunder Actien Brauerei Kronen Export

KRONEN EXPORT

Alcoholpercentage: 5,1%
Type: Dortmunder Export

Zou zijn gemaakt volgens Heinrich Wenkers originele recept uit 1843. Goudblond, bijna pilsachtig schuim; intens moutige zoetheid in de neus. Zeer volle body maar met eronderliggende delicate hoppigheid met edele hoparoma's.

 

Dortmunder Actien Brauerei DAB Export

DAB EXPORT

Alcoholpercentage: 5,0%
Type: Dortmunder Export

Strogouden kleur; nootachtig, moutig aroma en zeer lage bitterheid maken het duidelijk anders dan de andere Exportbieren van hetzelfde brouwhuis.

 

Dortmunder Actien Brauerei Union Export

UNION EXPORT

Alcoholpercentage: 5,3%
Type: Dortmunder Export

Lichter van kleur en body, maar sterker in alcohol en meer pilsachtig dan de twee bieren hierboven. De hoppigheid richt zich alleen tot de neus, ende bitterheid lijkt scherper dan in Kronen Export.

 

Dortmunder Actien Brauerei DAB Pilsener

DAB PILSENER

Alcoholpercentage: 4,8%
Type: Pilsener

Zeer lichtblond; gist- en kruidenzwemen in de neus; betrekkelijk vol.

 

Dortmunder Actien Brauerei Union Siegel Pils

UNION SIEGEL PILS

Alcoholpercentage: 4,8%
Type: Pilsener

Extreem lichtblond; overheersend bitter met zeer fijn koolzuur; sterk kruidig, peper- en citrusachtige zwemen in het aroma; extreem droge afdronk.

 

Dortmunder Actien Brauerei DAB Diät Pils

DAB DIÄT PILS

Alcoholpercentage: 4,8%
Type: Dry beer

Diät Pils is de Duitse versie van 'dry beer' en dit is een bijzonder hoppig voorbeeld. Zeer bleek; een vleugje amandel in het aroma; de bitterheid is uiterst droog.