Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland - Berlijn en het Oosten

Dresden - Erfurt - Jena - Leipzig - Meissen - Potsdam

De hereniging van Duitsland heeft de bierwereld in het land volledig veranderd. Niet alleen hebben enkele bedrijven in West-Duitsland brouwerijen in de vroegere DDR overgenomen, ook karaktervolle bieren uit het Oosten hebben westerse markten veroverd.

De gebouwen van Leipzigs imposante Bayersche treinstation zijn omgebouwd tot een brouwcafé.

Berliner Weisse, het lichte, verfrissende en aromatische bier met zijn hoge melkzuurgehalte, is lang beschouwd als Duitslands enige zure bier. Maar nee. In de vroegere DDR (Duitse Democratische Republiek) hebben verschillende zuurbierstijlen op kleine schaal overleefd. Gose, eens het lokale bier van Goslar, staat nu in hoog aanzien als de bierspecialiteit van Leipzig dankzij Hartmut Gennebach, die ook onder het communistische regime het traditionele gosecafé 'Ohne Bedenken' bleef exploiteren. Leipzig gose is een tarwebier met melkzuurgisting dat zijn droge nasmaak krijgt van aan het brouwsel toegevoegd zout. Het maakt je dus echt dorstig als je het drinkt. Er zijn twee voorbeelden: Döllnitzer Ritterguts-Gose, en dat van Bayerischer Bahnhof. Een ander historisch bier met melkzuurgisting is Jenaer Weisse. Met uitsterving bedreigd toen Jena's Stadt-brauerei sloot, overleeft het nu als 'Wöllnitzer Weisse' in één klein brouwcafé.

Berliner Weisse echter blijft het bekendste zure tarwebier. Vroeg in de 19e eeuw was vrijwel al het in Berlijn gebrouwen bier Berliner Weisse en in de jaren 1990 tekende het nog voor een-derde van de productie. Maar nu, als we een voor de export in Leipzig gemaakte versie niet meetellen, is er nog maar één commercieel voorbeeld, Kindl Weisse, overgebleven.

Weisse mit Schuss?

De gebouwen van Leipzigs imposante Bayersche treinstation zijn omgebouwd tot een brouwcafé.

Opvallend gekleurde siropen worden gebruikt om het zure Berliner Weisse aangenamer te maken voor minder robuuste gehemelten.

Berliner Weisse is zelfs in Berlijnse bierbars moeilijk te vinden - en als het al op de kaart staat, wordt het vaak aangeboden 'mit Schuss' hetzij 'rood', met een scheut frambozensiroop, hetzij 'groen', met een siroop van lievevrouwebedstro (Galium odoratum), een voor de verfijnde aroma's van het bier funeste gewoonte - en het is pas de laatste decennia meer verbreid. In de eerste helft van de 20e eeuw waren andere mixen populair en nu weer uit de mode: 'Stangenbier' was een mix van Berliner Weisse met ongefilterd pils en 'Weisse mit Strippe' was Weisse met een scheut kummelikeur.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in het oosten van Duitsland

 1. Apoldaer
 2. Bayerischer Bahnhof
 3. Berliner Bürgerbräu
 4. Berliner-Kindl-Schultheiss-Brauerei
 5. Braugold
 6. Bürgerliches Brauhaus Saalfeld
 7. Feldschlösschen
 8. Forsthaus Templin
 9. Hallesches Brauhaus
 10. Hammer Bräu
 11. Hasseröder
 12. Kneipepur
 13. Köstritzer Schwarzbierbrauerei
 14. Meissner Schwerter
 15. Papiermühle
 16. Radeberger
 17. Rhön-Brauerei Dittmar
 18. Rosenbrauerei
 19. Talschänke
 20. Ur-Krostitzer
 21. Wernesgrüner