Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland - München en het Zuiden

Augsburg - Erding - Regensburg - Rosenheim - Traunstein

Denk aan Duitsland en het is moeilijk niet te denken aan de biercultuur van Beieren. Volle stenen literkruiken, hoempapamuziek, uitbundige feesten en de Alpen als achtergrond, alles draagt bij aan de massale proporties - voor de inwoners even natuurlijk als de zondagse kerkgang.

De parade van versierde brouwwagens en folkloristische groepen markeert de start van Münchens Oktoberfest, en het tappen van de eerste vaten Oktoberfest-bier.

Om de waarheid te zeggen geloven niet alleen buitenlanders dat de hele Duitse biercultuur hier haar wortels heeft.

Veel Duitsers die boven de Main en de Donau wonen, beschouwen Beieren en Schwaben, ten zuiden van de rivieren, als bierparadijzen. Dit deel van Duitsland - Beieren binnen de grenzen van voor 1806 - is de streek waar Weissbier werd uitgevonden, waar het klimaat biertuinen aantrekkelijker maakt dan in de koelere noordelijke streken, en waar elk dorp zijn Volksfest heeft.

Op een Volksfest dankt men God voor zijn grootmoedigheid. Honderden, vaak duizenden dorpelingen gaan arm in arm, zwaaien en toosten en op elk 'Ein Prosit!' volgt een ander wonder: teams van blozende serveersters die enorme schuimende bierkruiken dragen. De dorpsbrouwerij zal voor de gelegenheid een Festbier hebben gemaakt. Het is misschien wat sterker dan het gewone brouwsel of heeft iets langer gerijpt - mogelijk zonder bijpassende verhoging van de prijs als de brouwer zijn klanten wil bedanken voor hun trouw. Duitsers houden van hun lokale bier, dat in andere landen zo vaak wordt genegeerd ten gunste van veel geadverteerde nationale merken. Een lokaal bier is doorgaans meer individualistisch, met minder concessies en zeker verser. Zelfs het grootste festival, Münchens gigantische Oktoberfest, biedt zijn zes miljoen bezoekers slechts één bierstijl, uitsluitend gebrouwen door de circa zes grote brouwerijen in de stad.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in het zuiden van Duitsland

 1. Altenmünster
 2. Andechser
 3. Apostelbräu
 4. Auerbräu
 5. Augustiner
 6. Ayinger
 7. Bürgerbräu Bad Reichenhall
 8. Deil
 9. Erdinger Weissbräu
 10. Fürst Wallerstein
 11. Griesbräu Zu Murnau
 12. Hofbräuhaus München
 13. Hofbräuhaus Traunstein
 14. Kaltenberg
 15. Löwenbräu
 16. Paulaner
 17. Prösslbräu
 18. Riedenburger
 19. Riegele
 20. Schlossbrauerei Herrngiersdorf
 21. Schlossbrauerei Unterbaar
 22. Schneider Weisse
 23. Spaten-Franziskaner
 24. Thorbräu
 25. Thurn und Taxis
 26. Unertl Mühldorf
 27. Weltenburger Kloster
De parade van versierde brouwwagens en folkloristische groepen markeert de start van Münchens Oktoberfest, en het tappen van de eerste vaten Oktoberfest-bier.