Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland - Nürnberg en het Zuidoosten

Bad Staffelstein - Bamberg - Bayreuth - Kulmbach - Tauberbischofsheim

Het noorden van Beieren heeft een grote dichtheid van brouwerijen en heeft een eigen biercultuur ontwikkeld. De meeste brouwerijen zijn heel klein - soms zijn het brouwcafés die al eeuwenlang bestaan. En ze brouwen ook unieke bieren!

De Frankische brouwers Fässla, Spezial en Rauchbierspecialist Schlenkerla, zijn alle gevestigd in de aantrekkelijke barokstad Bamberg.

De middeleeuwse stad Nürnberg en de barokke stad Bamberg zijn de centra van de Frankische biercultuur, maar deze cultuur kan nauwelijks worden onderzocht zonder een tripje naar de kleinere dorpen in de omgeving. Hoewel veel kleine brouwerijen de laatste decennia verdwenen zijn, zijn er enkele brouwerijen die nog de oude technologie toepassen van het laten rijpen van bier in opslagtanks die niet afgesloten zijn, wat resulteert in zeer milde lagers met zeer weinig koolzuur. Deze bieren worden ungespundet genoemd of ook wel 'Kellerbier' en zijn vaak intens hoppig.

Deze traditionele brouwmethoden kunnen in een handvol brouwerijmusea worden bestudeerd, waarvan het belangrijkste het Fränkisches Freilandmuseum in Bad Windsheim is. In dit museum worden van tijd tot tijd openbare brouwsessies gehouden in een van de drie historische brouwhuizen. Het gewone product van de brouwer is 'zoigl', een eenvoudig, ongefilterd lager dat in vroeger eeuwen het boerenbier was. 'Zoigl' duidt ook op de brouwers-ster, de zeshoek die het symbool is van de mystiek achter de kunst van de brouwer. Een populaire interpretatie van dit magische symbool is dat de drie zijden van een van de driehoeken de voor het brouwen nodige elementen aarde, vuur en lucht (lees hiervoor gist) vertegenwoordigen, terwijl de andere driehoek de ingrediënten water, graan en hop voorstelt.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in het zuidoosten van Duitsland

 1. Brauerei Michael
 2. Distelhäuser
 3. Drei Kronen Memmelsdorf
 4. Fässla
 5. Huppendorfer Bier
 6. Knoblach
 7. Kulmbacher AG
 8. Maisel
 9. Schlenkerla
 10. Schneider - Zur Kanne
 11. Spezial
 12. St Georgen Bräu
 13. Staffelberg-Bräu
 14. Trunk
 15. Tucher
De Frankische brouwers Fässla, Spezial en Rauchbierspecialist Schlenkerla, zijn alle gevestigd in de aantrekkelijke barokstad Bamberg.