Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Duitsland

Duitsland - Karlsruhe en het Zuidwesten

Bitburg - Darmstadt - Frankfurt - Hornberg - Offenburg

Geen ander gebied in Duitsland heeft zo'n grote reputatie van lekker eten als het zuidelijke deel van de Rijn. Hier hebben invloeden van de Elzas en Zwitserland koks in enkele van Duitslands beroemdste restaurants geïnspireerd en de brouwers durfden de uitdaging aan.

Heidelberg was het decor van de operette 'The Student Prince' uit 1920, met zijn beroemde lofzang op het bier, 'The Drinking Song'.

In de bierwereld was het zuidwesten van Duitsland lang bekend om het feit dat het de trend naar de nu al te gewone pilseners weerstond. In Baden-Württemberg is de 'export' stijl die in Dortmund ontstond nog steeds populairder dan pils, en het assortiment bieren is vergroot door diverse merken tarwebier. Dit heeft de pilsbrouwers hier ertoe gebracht over te gaan op interessantere bierrecepten, om te garanderen dat hun pilseners duidelijk te onderscheiden zijn van het mildere Export. Het resultaat is dat de pilseners in deze regio hoppiger zijn en aromatischer dan elders in Duitsland.

Tettnang, het hopgebied net ten noorden van de Bodensee, is een belangrijke leverancier van hop aan brouwers in het zuidwesten. Het aromaprofiel van Tettnang-hop lijkt erg op dat van Bohemens beroemde soort, de Saaz, en dit kleine hopgebied heeft de laatste jaren internationaal een reputatie verworven, ook al is het veel kleiner in termen van oppervlakte, opbrengst en variatie dan de prominentere Hallertaustreek in Beieren.

Hoewel geen stad in de regio een even grote reputatie in de brouwwereld heeft als München in het aangrenzende Beieren, staan de universiteitssteden Karlsruhe, Freiburg, Heidelberg, Tübingen en Trier bekend om hun biertradities en Stuttgart is de gastheer van de Cannstadter Wasen, de plaatselijke versie van het Oktoberfest, die wordt gehouden op een vroegere paradeplaats in Stuttgarts voorstad Bad Cannstadt.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in het zuidwesten van Duitsland

 1. Badische Staatsbrauerei Rothaus
 2. Bergbrauerei Ulrich Zimmermann
 3. Binding
 4. Bischoff
 5. Bitburger
 6. Engel Bräu
 7. Fürstenberg
 8. Grohe
 9. Hessische Löwenbier-Brauerei
 10. Hirsch Brauerei Honer
 11. Hoepfner
 12. Ketterer
 13. Schnitzer Bräu
 14. Waldhaus
Heidelberg was het decor van de operette 'The Student Prince' uit 1920, met zijn beroemde lofzang op het bier, 'The Drinking Song'.