Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Overig Europa

Een klassieke biercultuur is vooral te vinden in de noordelijke, westelijke en Midden-Europese landen. Maar ook buiten deze gematigde gebieden, zelfs in warmere, wijnmakende streken, zijn er veel grote brouwers die zowel traditionele als innovatieve bieren produceren.

Denemarken mag zijn Carlsberg de hele wereld over sturen, in Kopenhagen zijn in cafés zoals deze klassieke bar ook andere Deense bieren te krijgen.

Afgezien van Tsjechë en zijn pils, kan ook de rest van Oost-Europa een trotse plaats in de geschiedenis van het bier opeisen. Dit gebied is tenslotte de thuisbasis van vele van 's werelds grote hopvariëteiten: Saaz in Bohemen, Stiermarken in Slovenië en Lublin in Polen. Ook enkele grote bierstijlen kwamen van hier, zoals Imperial Stout. Nu heeft Polen een bloeiende biercultuur en Estland en Hongarije hebben vanouds gevestigde brouwerijen die hun plaats in de biergeschiedenis hebben verdiend en actief blijven. In andere delen van Oost-Europa moet een 21e-eeuwse biercultuur zich nog ontwikkelen en beheersen bedrijven gecontroleerd door internationals de markt.

Oostenrijk is bekend om zijn amberrode Weens lager-stijl, in 1841 door Anton Dreher het eerst gebrouwen, dat de laatste jaren herleeft in brouwpubs in de Nieuwe Wereld. Nu komt Samichlaus, een van Europa's sterkste bieren, uit dit land. In Zwitserland, waar de plannen voor Europa's oudste brouwerij eerbiedig in een museum worden bewaard, gaat een groepje microbrouwers prat op de kwaliteit en gevarieerdheid van hun bieren. Scandinavië bezit de oudste lagerbrouwerij in het noorden van Europa: Carlsberg in Denemarken, dat ook een nieuwe generatie microbrouwers kent. Ook in Zweden is de microbrouwerij levendig en groeiend. Noorwegen heeft enkele prima brouwcafés en Finland heeft zijn sahti, een van 's werelds oudste overlevende bierstijlen, en een stijgend aantal nieuwe micro's.

Nederland produceert enkele vlakkere internationale biermerken, maar de laatste jaren is een golf van nieuwe brouwers bezig een reeks interessantere bieren te ontwikkelen. Luxemburg heeft geen eigen bierstijl maar een aantal goede brouwers, beïnvloed vanuit België, Frankrijk en Duitsland. Frankrijk, beter bekend om zijn wijn, heeft enkele interessante brouwcafés rondom Lille. En Bretagne ervaart een explosie van nieuwe, fantasierijke brouwers, van wie velen eigen cafés hebben waar ze experimenteren met bier-cuisine.

In Italië is het nu in om bier te drinken en er zijn veel stijlvolle brouwcafés met uitgebreide bier- en spijsmenu's. In andere delen van Zuid-Europa maken reeds lang gevestigde brouwers nu dorstlessende bieren voor hete dagen. In Spanje, Portugal, op Cyprus, Malta en zelfs Corsica zijn brouwers te vinden die verdienstelijke bieren maken.

Overige Europese landen die ook bekend staan om hun bierproductie

Na de passage van de grote brouwnaties van Europa, hebben volgende landen en groepen van landen, vermeldenswaardige bieren die zeker een plaatsje verdien op deze website:

  1. Nederland
  2. Oost-Europa
  3. Oostenrijk
  4. Zwitserland
  5. Scandinavië
  6. Frankrijk
  7. Luxemburg
  8. Italië
  9. Zuid-Europa
Denemarken mag zijn Carlsberg de hele wereld over sturen, in Kopenhagen zijn in cafés zoals deze klassieke bar ook andere Deense bieren te krijgen.