Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Overig Europa - Frankrijk

Parijs - Elzas - Bretagne - Flandre

Frankrijk is bekend als de fijnproevershoofdstad van de wereld. De Fransen houden van hun spijzen, wijnen, spiritualiën en likeuren. En ook van hun bieren. Veel ambachtelijke brouwers gebruiken hun vakkundigheid met inheemse ingrediënten om regionale en culturele identiteiten te versterken.

Cultuur en cuisine vermengen zich in Parijs. Gasten van Les Deux Magots genieten van spijzen en bier in het vroegere trefpunt van Jean-Paul Sartre en Ernest Hemingway.

Honderd jaar geleden waren er in Frankrijk ruim 1000 brouwerijen, maar door twee wereldoorlogen, ontvolking van het platteland en gebrek aan investeringen, sloten de meeste. Gelukkig overleefde een handvol kleinere brouwerijen en nu krijgen die gezelschap van een nieuwe golf brouwers. Frankrijk heeft twee grote brouwstreken: het oosten met Straatsburg als centrum en het noorden, vooral Flandre rondom Lille. Terwijl brouwers nu dun gezaaid zijn in veel van het landelijke Frankrijk, ontwikkelt zich een nieuwe brouwstreek in Bretagne.

Brouwers rondom Straatsburg maken veelal lichtere versies van Duitse stijl lagers, terwijl de meeste rondom Lille zich specialiseren in bière de garde, een soortgelijke stijl als sommige Belgische ales over de grens. Bières de garde zijn direct bij de brouwerij en in lokale cafés te koop. Lille is een fijne stad voor bierliefhebbers die graag een kroegentocht houden om het lokale bier te drinken. Les 3 Brasseurs, tegenover Lilles spoorwegstation (Place de la Gare 18-22), is een ideale plek om de drie grote stijlen van de streek te proeven: blonde, ambrée en brune, boordevol specerijen en hop.

Bretagne heeft nu tientallen brouwers. Bretons, zowel Keltisch als Gallisch, houden van de smaak van gerstbier, of cervoise, en doen oude brouwtradities misschien herleven als bevestiging van hun 21e-eeuwse identiteit. Een ding is zeker: de Franse bierrevolutie is onderweg en haar enige beperking is de verbeelding.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Frankrijk

 1. Annoeullin
 2. Bailleux
 3. Castelain
 4. (La) Choulette
 5. Deux Rivières
 6. Duyck
 7. Ferme-Brasserie Beck
 8. Fischer
 9. Gayant
 10. Lancelot
 11. Mor Braz
 12. Pelforth
 13. St. Sylvestre
 14. Thiriez
 15. Warenghem
Cultuur en cuisine vermengen zich in Parijs. Gasten van Les Deux Magots genieten van spijzen en bier in het vroegere trefpunt van Jean-Paul Sartre en Ernest Hemingway.