Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Overig Europa - Nederland

Noord-Brabant - Noord- en Zuid-Holland - Gelderland - Overijssel - Limburg

Bekend om zijn Heineken en Grolsch pilseners, is Nederland pas recent begonnen interessantere bierstijlen te doen herleven die verloren waren gegaan toen in de tweede helft van de 19e eeuw de productie van lagerbieren het traditionele brouwen van ale had verdrongen.

Een café in Amsterdam waar verschillende bieren populair zijn. Speciaalbieren winnen steeds meer terrein in Nederland. In dit café worden enkel Nederlandse bieren geschonken.

Bijna de helft van de circa 60 brouwerijen en contractbrouwerijen in het land ontstonden in het laatste decennium. De meeste zijn beïnvloed door de populaire Belgische ales die vanaf de jaren 1970 overal in Nederland zijn ingevoerd. Hoe goed echter hun pogingen ook, weinigen zijn erin geslaagd de kwaliteit van de door hun zuiderburen gebrouwen bieren te evenaren. Regionale brouwers in het zuiden hadden meer succes met lagers in Duitse en Tsjechische stijl, en pils tekent nu voor zo'n 90% van de hele bierconsumptie.

De huidige speciaalbierenmarkt in Nederland dankt zijn bestaan waarschijnlijk aan de consumentenorganisatie PINT (Vereniging Promotie Informatie Traditioneel Bier). PINT werd in 1980 opgericht door bierliefhebbers die de Britse organisatie CAMRA als voorbeeld namen. Behalve het publiek via haar tijdschrift op de hoogte te houden van nationale ontwikkelingen, organiseert PINT bierfestivals en proeverijen in heel het land. In 1986 stichtte een van PINT's oprichters de APT (Alliantie van Bier Tapperijen) die biercafés promoot en correcte opslag en behandeling van speciaalbieren aanmoedigt.

Als er één bierstijl is die de Nederlanders omarmen en (onterecht) hun eigen stijl noemen, is het bokbier, dat een bliksemsnelle groei doormaakte: in 1980 waren er vijf bokbieren op de markt, nu zijn het er meer dan 60. Het jaarlijkse driedaagse Bokbier Festival in Amsterdam is een bevestiging van zijn populariteit.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Nederland

 1. Budels
 2. De Bekeerde Suster
 3. De Hemel
 4. De Schans
 5. Grolsch
 6. Gulpen
 7. Heineken
 8. Hertog Jan
 9. Jopen
 10. Lindeboom
 11. Mommeriete
 12. Sint Christoffel
 13. Snab
 14. Texelse
Een café in Amsterdam waar verschillende bieren populair zijn. Speciaalbieren winnen steeds meer terrein in Nederland. In dit café worden enkel Nederlandse bieren geschonken.