Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Finlandia Sahti

Adres: Suokulmantie 237, 31110 Matku, Finland

Website: http://www.finlandiasahti.fi

De Finse specialiteit sahti wordt gebrouwen met rogge en soms haver. De lokaal groeiende jeneverbesstruiken vervullen een aantal functies. Met de takken wordt een filterlaag in de beslagkuip gevormd (zie foto). Zo wordt als het beslag wegvloeit niet alleen het bezinksel door de twijgen vastgehouden, maar neemt het wort ook smaken van de bessen over. De hop die in een normaal bier wordt gebruikt, kan worden vervangen of versterkt door jeneverbessen. Jeneverbeshout kan worden gebruikt om de ketels te stoken, maar dat wordt niet altijd gedaan. In sommige plaatsen worden de ketels gedesinfecteerd met jeneverbesthee.

Omschrijving

Finlandia is een commerciële producent van sahti, een bierstijl die traditioneel thuis werd gebrouwen. Elk jaar in mei is er een sahtifestival in Helsinki's St. Urho's Pub (Museokatu 10), met o.a. de pionierende Lammin Sahti, Joutsan Sahti en Finlandia Sahti. In feite is St. Urho's het hele jaar door een uitstekende plek om Finlandia-bieren te proeven. Finlandia's sahti-bieren worden gemaakt op een boerderij in Matku, ten noorden van de stad Forssa, op gelijke afstand van Helsinki, Turku en Tampere. De boerderij grenst aan een caravanpark en paardenstallen.

Bieren

De Finse specialiteit sahti wordt gebrouwen met rogge en soms haver. De lokaal groeiende jeneverbesstruiken vervullen een aantal functies. Met de takken wordt een filterlaag in de beslagkuip gevormd. Zo wordt als het beslag wegvloeit niet alleen het bezinksel door de twijgen vastgehouden, maar neemt het wort ook smaken van de bessen over. De hop die in een normaal bier wordt gebruikt, kan worden vervangen of versterkt door jeneverbessen. Jeneverbeshout kan worden gebruikt om de ketels te stoken, maar dat wordt niet altijd gedaan. In sommige plaatsen worden de ketels gedesinfecteerd met jeneverbesthee.
Finlandia Sahti Tavallinen (Links)

TAVALLINEN (Links op foto)

Alcoholpercentage: 8,0%
Type: Sahti

Diepe kastanjekleur, met jeneverbesneus en een zweem van zwarte bessen.

 

Finlandia Sahti Strong (Rechts)

STRONG (Rechts op foto)

Alcoholpercentage: 10,0%
Type: Sahti

Zoet en wat olieachtig op de tong; de jeneverbesneus maakt plaats voor een kauwgomnasmaak.