Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Overige Europese landen met lokale biercultuur.

Overig Europa - Zwitserland

Bern - Zürich - Graubünden - Sankt Gallen - Thurgau

Veel Zwitserse algemene bieren worden nu gemaakt door Heineken en Carlsberg en missen duidelijk karakter. En al zijn niet alle Zwitserse bieren even spectaculair als het landschap, er zijn nog wel juweeltjes te ontdekken. Zwitserland maakt ook bieren met weinig alcohol.

Dinergasten genieten van hun bier en maaltijd onder de besneeuwde pieken van de Zwitserse Alpen.

Zwitserland zou eigenlijk een trotse, prominente positie moeten innemen in de geschiedenis van het Europese brouwen, want de Stiftsbibliothek in Sankt Gallen bezit het oudste bekende brouwerijontwerp. Daterend van de 9e eeuw, beschrijft het drie brouwhuizen, die bier maakten voor de monniken en gasten van de nabijgelegen abdij. Al maakt de abdij geen bier meer, de stad heeft nog wel de bezienswaardige Schützengartenbrouwerij.

Zwitserland is een verdeelde biernatie, met Franssprekende kantons in de op het westen gerichte Belgische, Franse en zelfs Britse stijlen en de Duitssprekende kantons in de naar het oosten neigende Duitse stijl-lagers. Al heeft Zwitsers bier de reputatie nogal vlak te zijn, er zijn enkele interessante brouwerijen, micro's en brouwcafés te vinden. Een daarvan, Bier Vision Monstein, is op 1650 m de hoogste brouwerij in Europa. Door hoogte is het bier een stap verwijderd van de hemel, aldus de brouwer.

Zwitserland ging ooit prat op het sterkste bier in Europa. Samichlaus, gebrouwen bij Hürlimann in Zürich, had 14% alcohol, maar de productie stopte in de jaren 1990. Gelukkig was dit geen vaarwel voor dit eigenwijze bier, want het wordt nu in Oostenrijk gebrouwen door Schloss Eggenberg.

Een van Zwitserlands ongewonere brouwsels is een bier bedoeld om naar maïs te smaken en dat doet het ook. Het heet Maisgold, heeft 5% alcohol en het graanmengsel bevat 30% maïs. Dit is in Europa ongehoord, maar in de Verenigde Staten niet ongewoon. Maisgold wordt gebrouwen door Rosegarten in Einsiedeln.

Brouwerijen die de dienst uitmaken in Zwitserland

  1. Altes Tramdepot
  2. Biervision Monstein
  3. Schützengarten
  4. Sternen
  5. Turbinenbräu
Dinergasten genieten van hun bier en maaltijd onder de besneeuwde pieken van de Zwitserse Alpen.