Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Tsjechië

Staropramen

Adres: Nádrazni 84, 150 54 Praag 5

Website: www.staropramen.com

Brouwerij Staropramen, Tsjechië.

Omschrijving

Starpramen begon in 1871 met brouwen aan de oever van de Moldau, in het Praagse industriegebied, waar de vraag verzekerd was. Vanaf de start werd zij beschouwd als een Tsjechische brouwerij die Tsjechisch bier produceerde, wat voordeel opleverde bij nationalistische consumenten. Dit beeld werd versterkt in 1880, toen keizer Franz Joseph Staropramenbier prees en het gastenboek van de brouwerij niet in het Duits maar in het Tsjechisch tekende. In de jaren 1930 vond veel reconstructie plaats, waaronder de bouw van een brouwhuis met vier ketels. De brouwerij werd in 1945 genationaliseerd. Vanaf 1994 voerde de Britse firma Bass veel verbeteringen door, en het bedrijf, dat jaarlijks 1,4 miljoen hl produceert, wordt nu bestuurd door AB Inbev.

Bieren

Brouwerij Staropramen, Tsjechië.
Staropramen Premium Lager

PREMIUM LAGER

Alcoholpercentage: 5,9%
Type: Blond Lager

Zijn diepgouden kleur, rijk hoppig aroma en scherpte onthullen een soepele dorstlesser met volle body en een 'riz' (juist goed) genoemde afdronk.

Staropramen Dark

DARK

Alcoholpercentage: 4,4%
Type: Donker Lager

Diep van kleur maar lichte body, zacht en soepel, met vleugjes zoet karamel en wat moutig drop en anijs; een bloemige hopsmaak aan het eind.