Algemeen
Inleiding en geschiedenis
Van graankorrel naar glas
Kiezen, bewaren, serveren en genieten
Bierstijlen
De Belgische Bierdatabank
Andere brouwnaties
Woordenlijst
Home
 
          
banner
Tsjechië

Zatec

Adres: Zizkovo 81, 438 01 Zatec

Website: www.zateckypivovar.cz

Brouwerij Zatec (Duits: Saaz), Tsjechië.

Omschrijving

Zatec (Duits: Saaz) is wereldwijd befaamd om de kwaliteit van zijn hop, die volgens documenten vanaf de 10e eeuw ter plaatse wordt verbouwd. Een genootschap van gemachtigde brouwers werd in 1261 in Zatec opgericht en haar bieren waren in trek bij de adel; ze werden in een traktaat uit 1585 geroemd om hun 'wezen, kracht en verdienste'. Tegen de 18e eeuw waren er 30 mouterijen en vier brouwerijen in Zatec. Een nieuwe brouwerij startte in 1800 met brouwen in het verwoeste kasteel van de stad en werd geleidelijk gemoderniseerd. Door aanzienlijke investeringen onder een zakelijk bewind konden de antieke open gistvaten van deze brouwerij worden opgeknapt, het brouwhuis gemoderniseerd en een hichtech bottel- en afvulinrichting gebouwd.

Bieren

Brouwerij Zatec (Duits: Saaz), Tsjechië.
Zatec Blue Label

ZATEC BLUE LABEL

Alcoholpercentage: 4,6%
Type: Blond Lager

Lichtgoudblond met een zoet moutaroma en een vleugje grassige hop. Een complexe smaak met wat banaan, opkomend uit een basis van biscuitmout naar een gematigde hopafdronk.

Zatec Export

ZATEC EXPORT

Alcoholpercentage: 4,6%
Type: Blond Lager

Aroma van brood met kruidige nuances, wat mout in de smaak en appelzuurte met pikante bittere honing, uitlopend naar een verfijnde kruidige hopbitterheid.