Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
vlag congo-kinshasa

Officiële landstaal: Frans (Lingala, Kikongo, Swahili, Luba-Kasai hebben het statuut van nationale taal)
Hoofdstad: Kinshasa
Regeringsvorm: republiek
Religie: 80% Christelijk
Oppervlakte: 2.344.858 km²
Inwoners: 81.331.050 (2016)
Inwoners / km²: 34,7 / km² (2016)
Munteenheid: Congolese frank
Nationale Feestdag: 30 juni
Volkslied: Debout Congolais

Thumbnail vlag Congo-Kinshasa
1979: Nationaal Park Virunga
Nationaal Park Virunga. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels). Deze site bevindt zich sinds 1994 op de lijst van bedreigde sites.
Nationaal Park Virunga

De gebieden met de minste en de meeste neerslag in Congo-Kinshasa liggen in het Nationaal Park Virunga. Het park herbergt berggorilla's en voor de oorlog leefden er zo'n 20.000 nijlpaarden in de rivieren. In de waterrijke gebieden overwinteren enkele vogelsoorten uit SiberiŽ.

Nationaal Park Virunga ligt op de grens van diverse biogeografische zones en bevat sterk uiteenlopende habitats. De hoogteverschillen in het park van 7900 km≤ dragen aan die verscheidenheid bij met moerassen en steppes, de sneeuwvlaktes van Rwenzori op een hoogte van ruim 5000 m, lavavelden en savannes op de hellingen van vulkanen. Er zijn hete bronnen op de Rwindi-vlaktes, en de vulkanen van het Virungamassief, waaronder de Nyiragongo (3470 m), zijn nog actief. Op het moment dat het park werd opgenomen in de werelderfgoedlijst bezaten de rivieren van Virunga waarschijnlijk de grootste concentratie nijlpaarden in Afrika. Op de savanne van het Rwindi-gebied leven olifanten, buffels, antilopen, wrattenzwijnen, leeuwen en verschillende soorten apen. De Semilikivallei en Virungabergen zijn de habitat van de gorilla, chimpansee en okapi. Het park bevat ook belangrijke watergebieden, die worden erkend onder de Ramsar-conventie en die een belangrijk doorgangs- en overwinteringsgebied zijn voor sommige vogelsoorten.