Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
vlag congo-kinshasa

Officiële landstaal: Frans (Lingala, Kikongo, Swahili, Luba-Kasai hebben het statuut van nationale taal)
Hoofdstad: Kinshasa
Regeringsvorm: republiek
Religie: 80% Christelijk
Oppervlakte: 2.344.858 km²
Inwoners: 81.331.050 (2016)
Inwoners / km²: 34,7 / km² (2016)
Munteenheid: Congolese frank
Nationale Feestdag: 30 juni
Volkslied: Debout Congolais

Thumbnail vlag Congo-Kinshasa
1984: Nationaal Park Salonga
Nationaal Park Salonga. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels). Deze site bevindt zich sinds 1999 op de lijst van bedreigde sites.
Nationaal Park Salonga

Rivieren in het westen van de noordelijke sector zijn breed en meanderen met drassige oevers. In het hogere oosten zijn de dalen dieper, met kliffen tot 80 m hoog. De zuidelijke sector omvat de waterscheiding tussen het bekken van de Luilaka in het noorden en oosten, de Likoro in het westen en de Lukenje in het zuiden.

Salonga is het grootste nationale park met tropisch oerwoud ter wereld. Het ligt erg ge´soleerd midden in het centrale bekken van de rivier de Kongo en is voornamelijk over het water toegankelijk. Equatoriaal woud, dat in samenstelling varieert afhankelijk van de geomorfologie, bedekt bijna het hele gebied. Er zijn drie landschapstypen: lage plateaus, rivierterrassen en hoge plateaus. Grasland beslaat in totaal minder dan 0,5% van he park dat de habitat vormt van veel bedreigde soorten. De belangrijkste daarvan is de endemische bonobo (dwergchimpansee) die ongetwijfeld wel in de zuidelijke, maar niet in de noordelijke sector voorkomt. Andere soorten zijn franjeapen, nijlpaard en luipaard.