Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
1979: Nubische monumenten van Aboe Simbel tot Philae
          
banner
Nubische monumenten van Aboe Simbel tot Philae. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
1979: Nubische monumenten van Aboe Simbel tot Philae

Naast de tempels in Aboe Simbel en Philae behoren ook de tempels van Amada, Derr, Wadi Es Seboea, Dakka, Maharraqa, Talmis en Beit el-Wali en het paviljoen van ak-Kartassi tot het werelderfgoed.

Het deel van zuidelijk Egypte dat zich uitstrekt van Aswan tot de grens met Soedan, is van uitzonderlijk archeologisch belang met prachtige oude monumenten waaronder de tempels van farao Ramses II in Aboe Simbel en het heiligdom van Isis in Philea.

De grote tempel die Ramses II in het Nubische Aboe Simbel bouwde als bevestiging van de heerschappij van het Egyptische rijk over de zuidelijke buur, heeft vier enorme beelden van de farao die in de rotswand zijn uitgehakt. In de buurt ligt de kleine tempel die was gewijd aan de godin Hathor ter nagedachtenis aan koningin Nefertari, de vrouw van de farao.

In de jaren 1960 dreigden de monumenten onder het water van de Nijl te verdwijnen door de bouw van de Aswandam. UNESCO startte een succesvolle internationale campagne om de tempels te redden door ze naar een hogere plaats te verhuizen.