Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
1979: Memphis met necropool - piramidevelden van Gizeh tot Dasjoer
          
banner
Memphis met necropool - piramidevelden van Gizeh tot Dasjoer. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
1979: Memphis met necropool - piramidevelden van Gizeh tot Dasjoer

De necropool van Saqqara dateert van de periode van de vorming van de faraonische beschaving. In Gizeh werd de zonnesloep, een van de oudste bewaard gebleven boten, bijna ongeschonden ontdekt in het complex rond de piramide van Cheops. De piramide is een symbool van de zon, de grote god Ra, wiens cultus vanaf de vierde dynastie de belangrijkste werd. De piramideteksten die in de grafkamers van de tombe zijn aangetroffen, stammen uit het eind van het Oude Rijk en spreken van de overgang van de dode koning in de Zon.

Memphis, de hoofdstad van het Oude Rijk van Egypte in het 3e millennium v.Chr., was een van de wonderen van de oude wereld. Het gebied van de piramidenvelden, de necropool, bevat een aantal uitzonderlijke monumenten die getuigen van de status van het Oude Egypte als een van de schitterendste beschavingen op deze planeet.

Menes of Narmer, de eerste vorst van het verenigde Egyptische koninkrijk, zou volgens de overlevering rond 3100 v.Chr. de bouw van een nieuwe hoofdstad in de Nijldelta hebben bevolen. Van Menes stamde de naam Mennufer (Stad van Menes). De hier gebouwde tempel van Ptah, de oppergod van scheppende kracht, was het belangrijkste heiligdom en de ru´ne daarvan is nu nog het enige dat over is van de grandeur van Memphis, zoals de stad bij de oude Grieken bekendstond.

Het nabijgelegen Saqqara was de necropool van de stad en de grootste van het land. Hier ligt de eerste grote stenen piramide, die werd gebouwd als een mausoleum voor de grondlegger van de derde dynastie, farao Djoser, die heerste rond 2613 v.Chr. Deze oudste trappenpiramide ter wereld werd ontworpen door zijn architect en vizier Imhotep en staat in een grafcomplex binnen een 10 m hoge muur.

Naar het zuiden ligt de necropool van Dasjoer. Snofroe, de grondlegger van de vierde dynastie die rond 2613 v.Chr. heerste, liet hier bouwen. Tijdens zijn 29-jarige regeerperiode wijzigde hij de bouwwijze van Egyptische koninklijke graftombes. Hij koos voor de nu vertrouwde piramidevorm met een vierkant grondvlak. Hij bouwde zowel de rode piramide, zo genoemd naar het roodgekleurde kalksteen, als de knikpiramide met een dubbele hellingshoek van alle vier de zijvlakken. De laatste was blijkbaar een tussenvorm. Een andere vernieuwing van Snofroe was de bouw van een bijgebouw in de piramide.

Naar het noorden werden de grote piramides van Gizeh gebouwd door Snofroes zoon Chufu of Cheops en diens opvolgers Chafra (Chefren) en Menkaura (Mycerinus). De 'Horizon van Cheops' was de naam die deze oudste en grootste graftombe van de farao kreeg. De andere twee piramides stonden in de oudheid respectievelijk bekend als 'Groot is Chefren' en 'Goddelijk is Mycerinus'. Elke tombe maakt deel uit van het klassieke gravencomplex waarmee Snofroe was begonnen.