Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
1979: Historisch Caïro
          
banner
Historisch Caïro . Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
1979: Historisch Caïro

Weinig andere steden op aarde bevatten zoveel oude gebouwen. Het historische centrum op de oostelijke oever van de Nijl bevat 600 geclassificeerde monumenten uit de periode van de 7e eeuw tot in de 20e eeuw met de nadruk Cairo's gouden 14e eeuw. Gezamenlijk vertegenwoordigen zij het strategische, politieke, intellectuele en commerciŽle belang van de stad. De oude hoofsteden al-Fustat, al-Qatai en al-Qahira zijn allemaal vertegenwoordigd in het historische CaÔro.

Weggestopt in de moderne metropool CaÔro, ligt een van de oudste islamitische steden ter wereld. CaÔro, dat in de 10e eeuw werd gesticht, was de nieuwe hoofdstad en het centrum van de islamitische wereld. De rijkdom aan architectonische schatten - moskeeŽn, medressen, hammams en fonteinen - weerspiegelt het belang van de stad in die tijd.

Na de dood van de profeet, de grondlegger van de islam, trokken Arabische legers in de 7e eeuw n.Chr. snel op om buurlanden te veroveren. In 640 bereikte kalief Omar met zijn leger de Nijl en stichtte aan de overkant zijn eigen hoofdstad al-Fustat. Dit was de eerste hoofdstad in Egypte onder Arabische overheersing.

Tijdens de daaropvolgende eeuwen van stammentwisten en partijstrijd werd de hoofdstad in 870 eerst naar al-Qatai in het noordoosten verplaatst, waar de grote moskee van Ibn-Tulun verrees. Met de zuilengangen en elegant versierde bogen rond de grote binnenplaats is dit gebouw het enige nog resterende bouwwerk uit die periode en een van de mooiste monumenten in historisch CaÔro.

In 969 werd de hoofdstad weer verplaatst, nu naar al-Qahira. Dat was het begin van een lange periode van bloei. De huidige wijk al-Azhar bezit monumenten uit die tijd, waaronder de drie grote poorten, de enorme, vierkante torens van de stadsmuren en vijf moskeeŽn. Daartoe behoort de robuuste en sobere moskee van al-Hakim, het laatste voorbeeld van een militaire moskee. De moskee van al-Azhar werd tussen 970 en 972 onder kalief Muizz gebouwd om te dienen als heiligdom en ontmoetingsplaats. Er was ook een universiteit in ondergebracht, die een belangrijk centrum werd voor islamitische studies.

In de eeuwen daarna volgden in Egypte dynastieŽn en heersers of sultans elkaar op. Onder hen was Saladin, de succesvolle leider van de islamitische strijdkrachten tijdens de derde kruistocht van 1189 tot 1192. Hij bouwde de Citadel die tot de 19e eeuw de regeringszetel van Egypte bleef. CaÔro kende een grote bloeiperiode onder de dynastie van de Mammelukken, die heersten van 1250 tot 1517. Naast de religieuze bouwwerken bouwden de sultans uit die tijd prachtige mausoleums in de dodenstad, de enorme begraafplaats ten oosten van de eigenlijke stad en een van de begraafplaatsen binnen dit werelderfgoed.

In 1517 versloegen de Ottomanen de Mammelukken en tijdens hun bewind van de 16e tot de 19e eeuw verrezen veel indrukwekkende gebouwen, zoals de prachtige moskee van Mohammed Ali.