Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
2575 v. Chr.: Grote pyramide van Gizeh voltooid
          
banner
Grote pyramide van Gizeh voltooid. Op de foto de grote pyramide (pyramide van Cheops).
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
2575 v. Chr.: Piramide van Cheops - De Grote Piramide van Gizeh bevat het graf van koning Cheops.

De Piramide van Cheops is het enige van de zeven wereldwonderen uit de oudheid dat nog bestaat. De piramide werd voltooid in 2575 v.Chr. en bevat het graf van koning Cheops, die 23 jaar koning was van Opper- en Neder-Egypte. Er zijn weinig documenten bewaard uit zijn regeringsperiode, maar inscripties wijzen erop dat hij veldtochten ondernam van NubiŽ in het zuiden tot Kanašn in het noorden. Cheops reputatie heeft, ondanks de gebrekkige overlevering, de eeuwen overleefd. Hij moet een wrede heerser zijn geweest met twee doelen voor ogen: het voortbestaan van de dynastie en zijn eigen onsterfelijkheid door het bouwen van de Grote Piramide, het grootste monument van de antieke wereld. Herodotus, de Griekse historicus uit de oudheid die zo'n tweeduizend jaar later leefde, beweerde dat Cheops zelfs zijn eigen dochter tot prostitutie dwong om geld te verdienen voor zijn piramide.

Het oprichten van zo'n massief, 146 meter hoog bouwwerk met gebruik van 2,3 miljoen steenblokken in een betrekkelijk korte periode, was een indrukwekkende prestatie. Kennelijk werden de problemen die zich voordeden opgelost. Het simpele ontwerp van het gebouw, opmerkelijk omdat het niet is bedekt met inscripties, fascineert de toeschouwer al duizenden jaren. Onderzoek van de smalle gangen in het gebouw met behulp van robotcamera's wijst erop dat de piramide op ťťn lijn stond met de ster Orion, zodat de ziel van de koning naar de sterren kon reizen.

Naast de piramide lag een 43 meter lange boot die de koning naar zijn laatste rustplaats bracht. Er zijn ook kleinere graven voor leden van zijn huishouding, wat voor die tijd een ongebruikelijk verschijnsel is.