Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
1348 v. Chr.: Achnaton sticht nieuwe godsdienst
          
banner
Achnaton sticht nieuwe godsdienst. Op de afbeelding Achnaton, Nefertiti en hun dochtertjes in aanbidding voor Aton.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
1348 v. Chr.: Farao aanbidt de goddelijke zonneschijf Aton - Amenhotep sticht Amarna en wijzigt de regels van het Egyptische koningschap.

De koningen van het oude Egypte, vanaf de 18e dynastie farao's genaamd, werden ge´dentificeerd met de in Thebe vereerde oppergod Amon, de Verborgene, of met Ra, de zonnegod die in Heliopolis werd aanbeden. In het vijfde jaar van zijn regering zwoer Amenhotep IV van de 18e dynastie de oude goden af ten gunsten van ÚÚn enkele god, de zonneschijf Aton, en veranderde zijn naam in Achnaton, 'hij die Aton dient'.

"Vogels vliegen uit hun nesten (...) alle kudden dartelen op hun poten."
Hymne aan Aton, inscriptie, Tombe van Ay

Achnaton stichtte een hoofdstad in de woestijn bij Amarna en riep een nieuwe priesterklasse in het leven. Hij ontwikkelde samen met zijn vrouw Nefertiti een opvallende, naturalistische kunststijl en liet zichzelf afbeelden als een vreemd menselijk wezen met uitgerekte gelaatstrekken en een bolle buik. Nooit eerder waren Egyptische koningen zo uitgebeeld en daarom vermoeden wetenschappers dat hij aan allerlei ziekten leed, hoewel hiervoor nauweliks andere aanwijzingen bestaan. Achnaton schreef een hymne aan zijn god die wel wordt vergeleken met andere monothe´stische literatuur uit dezelfde periode, zoals de joodse psalmen.

De gevolgen waren dramatisch. De nieuwe religie riep grote weerstand op in Egypte en Achnaton bleek niet in staat zijn rijk te beschermen tegen aanvallen van de Anatolische Hittieten en anderen. Na zijn dood regeerde zijn zoon korte tijd als Toetanchaton, maar hij werd al snel gedwongen zich aan de oude orde te conformeren, zodat hij Toetanchamon werd. Toetanchamon was een onopvallende heerser, maar hij werd de beroemdste farao van allen, omdat zijn graftombe tot nu toe de enige is die ongeschonden wer aangetroffen. Achnatons hoofdstad werd verlaten en zijn naam werd opzettelijk uit inscripties verwijderd door de priesters die alle sporen van zijn unieke godsdienst probeerden uit te wissen.