Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
1250 v. Chr.: Mozes leidt de exodus
          
banner
Mozes leidt de exodus. Uittocht van het Hebreeuwse volk onder leiding van Mozes uit Egypte.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
1250 v. Chr.: Mozes leidt zijn volk uit Egypte - Mozes leidt de joden uit de slavernij naar de oostelijke woestijn.

Het exacte moment staat nog altijd ter discussie, maar vermoedelijk trokken de HebreeŽrs vroeg in het bewind van Seti I als gevolg van een ernstige hongersnood uit Kanašn naar Egypte, waar ze tot slaaf werden gemaakt. Er zijn aanwijzingen dat ze inderdaad in de deltastad Pithom werkten, zoals in de Bijbel staat beschreven.

"De Heer (...) maakte de zee tot droog land en de wateren scheidden zich."
Exodus 14:21

Volgens het boek Exodus werd Mozes, een Hebreeuwse jongen, als een Egyptenaar grootgebracht in de huishouding van de koning. Toen hij echter zijn ware afkomst ontdekte en besefte in welke slechte omstandigheden de HebreeŽrs verkeerden, besloot Mozes in 1250 v.Chr. zijn volk uit de gevangenschap weg te leiden. Met zijn broer Aaron vroeg hij de nieuwe farao Ramses toestemming om te vertrekken. Toen de farao weigerde, gaven ze een magische demonstratie van de macht van hun God en volgens de Bijbel werd Egypte daarna getroffen door een reeks plagen. Bij de laatste plaag stierf in ieder huis in het koninkrijk de eerstgeboren zoon, behalve in de huizen die de HebreeŽrs hadden gemarkeerd met bloed van een offerlam. In deze huizen bleef de oudste zoon gespaard. Deze gebeurtenis geldt in de joodse geschiedenis als een teken van de eerste grote interventie van God, die jaarlijks wordt gevierd tijdens Pesach (in maar of april na de voorjaarsnachtevening).

Na deze plaag spoorde Mozes duizenden HebreeŽrs aan weg te trekken naar de oostelijke woestijn. De farao stuurde een groot leger achter hen aan, maar Mozes leidde zijn volk door de moerassen van de Rietzee (vaak abusievelijk aangezien voor de Rode Zee zelf), waar de Egyptische strijdwagens wegzakten. In SinaÔ openbaarde Mozes de wet aan de joden, voordat ze uiteindelijk terugkeerden naar Kanašn, volgens overlevering na veertig jaar rondzwerven in de woestijn.