Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
331 v. Chr.: Alexandrië gesticht
          
banner
Alexandrië gesticht. Afbeelding uit 1798 met zicht op de Attarine Moskee.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
331 v. Chr. : AlexandriŽ gesticht - Alexander wordt koning van Egypte en sticht de stad die zijn naam draagt.

Na zijn overwinning op Darius bij Issos marcheerde Alexander door JordaniŽ zuidwaarts naar Egypte, een oude beschaving die was gereduceerd tot een Perzische provincie. De Perzische gouverneur kon geen weerstand bieden en Alexander werd als bevrijder verwelkomd. Hij voer de Nijl op tot Memphis, waar hij een stier offerde aan Amon en niet veel later tot koning van Egypte werd gekroond.

In 331 v.Chr. zocht hij een plek om een nieuwe stad te stichten die Egypte moest verbinden met de Griekse wereld. Alexander koos een plek aan de kust die wer genoemd bij Herodotus en bij Homerus. Het was een goed verdedigbare locatie, beschermd door de zee, de woestijn en andere natuurlijke barriŤres, terwijl Griekenland goed bereikbaar was. Alexander bakende straten, paleizen, tempels, verdedigingswerken en zelfs een complex rioleringsstelsel af. Een verhaal uit latere tijd vertelt, dat hij bij gebrek aan krijt zijn straten uitzette met lijnen van gerstemeel, die werden opgegeten door vogels. Ondanks deze tegenslag verzekerde een waarzegger hem dat de stad zou gedijen.

"Er ligt een eiland in de woelige zee; de mensen noemen het Pharos."
Homerus, De Odyssee, in Alexanders herinnering

Niet veel later verliet Alexander Egypte. Hij zou de stad die in later jare bekend werd om de Pharos van AlexandriŽ (de vuurtoren die een van de zeven wereldwonderen uit de oudheid was) en de grote bibliotheek nooit voltooid zien. Tien jaar later zou hij er terugkeren in doodskist.