Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
Detail van De dood van Cleopatra, 1658, door de Italiaanse barokschilder Guido Cagnacci (1601-1663).
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
30-08-30 v. Chr.: Cleopatra's zelfmoord - De dood van de laatste Egyptische farao sluit een tijdperk af.

Voor Egypte eindigde drieduizend jaar eenheid en onafhankelijkheid toen Cleopatra VII, althans volgens Shakespeare, een gifslang tegen haar borst hield. Deze daad was het gevolg van de nederlaag van haar leger tegen Octavianus in de slag bij Actium en de daaropvolgende zelfmoord van Marcus Antonius. Cleopatra was de laatste farao. Caesarion, haar zoon bij Julius Caesar en Octavianus' oudoom, werd tot heerser benoemd, maar hij werd al snel vermoord. Hierna erd Egypte een Romeinse provincie. Octavianus nam de titel Augustus aan en stichtte het Romeinse keizerrijk.

In 51 v.Chr. regeerde Cleopatra, toen zeventien jaar oud samen met haar tienjarige broer Ptolemaeus XIII. Drie jaar later moest ze Egypte echter ontvluchten. Toen Ptolemaeus zich de woede van Caesar op de hals haalde door Pompeius te laten onthoofden, trok Cleopatra Caesars aandacht door zich zijn kamer binnen te laten smokkelen in een tapijt. Ze werden een paar en Caesar hielp haar de Egyptische troon te heroveren.

Na de moord op Caesar in 44 v.Chr. ontbood Marcus Antonius, een van het driemanschap, Cleopatra om zich van haar loyaliteit te overtuigen. Zij verleidde hem en ze trouwden in 37 v.Chr. en kregen drie kinderen. Omdat Octavianus vermoedde dat ze een rijk wilden stichten dat een gevaar vormde voor Rome, viel hij aan, wat leidde tot hun nederlaag en tot hun dood.

Vermoedelijk was Cleopatra niet de legendarische schoonheid die de geschiedenis van haar heeft gemaakt. Ze was ook geen Egyptische, maar het laatste lid van de Griekse Ptolemae´sche dynastie die was gesticht door Alexander de Grotes belangrijke generaal Ptolemaeus I Soter.

30-08-30 v. Chr.: Cleopatra sterft