Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
??-??-391: Serapeum in Alexandrië verwoest
          
banner
Serapeum in Alexandrië verwoest. Op de foto de overblijfselen van deze belangrijke tempel uit de oudheid.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
391: Serapeum verwoest - de grote bibliotheek van AlexandriŽ gaat deels verloren

Aan het einde van de 4e eeuw bereikte in het Romeinse Rijk de strijd tussen christenen en aanhangers van oude heidense religies een climax. In 391 werd het Serapeum, waarin naar verluidt een deel van de grote bibliotheek van AlexandriŽ was ondergebracht, belegerd.

Overal in het rijk werden heidenen vervolgd en tempels vernield. Deze situatie verergerde toen de christelijke keizer Theodosius een decreet uitvaardigde met het bevel alle heidense tempels te verwoesten. De patriarch Theophilus in AlexandriŽ voldeed maar al te graag aan dit bevel. Met zijn goedkeuring namen de aanvallen op heidenen, hun eigendommen en hun heilige plaatsen toe. Boos over deze schending van hun tempels vielen de heidenen de christenen aan.

Er volgde een bloedbad. Toen de christenen terugvochten, namen de heidenen veel christelijke gevangenen en sloten zich op in het Serapeum, de imposantste van de overgebleven tempels. Tijdens de belegering zouden sommige heidenen de tempel hebben geplunderd, terwijl anderen de hulpeloze gevangenen martelden en offerden. Ondanks de gewelddadigheid van het incident spaarde Theodosius de heidenen, maar hij liet het Serapeum verwoesten onder het voorwendsel dat de heidense afbeeldingen de oorzaak waren geweest van de problemen.

Men is het er niet over eens hoeveel van de grote bibliotheek zich in het Serapeum bevond. Als, zoals meestal wordt aangenomen, het Serapeum een deel van de bibliotheek bevatte, moeten bij de verwoesting van dit gebouw veel oude teksten verloren zijn gegaan. Op het moment zelf speelde dit echter voor de meeste mensen geen grote rol. Het staat vast dat de gewelddadige gebeurtenissen van 391 door de vroege christenen werden gezien als een bewijs van de triomf van het christendom over de heidense mystiek.