Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
05-11-1219: Damietta valt
          
banner
Damietta valt. Op de afbeelding een schilderij dat het beleg van Damietta uitbeeldt.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
05-11-1219: Kruisvaarders in Egypte - Damietta valt in Vijfde Kruistocht, maar Caïro blijft ongeschonden.

Na de mislukking van de Derde Kruistocht (1190-1192: Jeruzalem werd niet heroverd op de moslims) kozen de kruisvaarders een subtielere strategie om het Heilige Land in te nemen. Men erkende dat Jeruzalem niet veilig was zolang Egypte het centrum van de islamitische macht vormde. Als ze Egypte eronder kregen, konden de kruisvaarders Jeruzalem heroveren en er ook standhouden.

"Met één wijze, aanvoerder had Caïro ingenomen kunnen worden."
Steven Ruciman, "A History of the Crusades", 1954

De eerste poging tot deze strategie faalde toen de Vierde Kruistocht een andere richting nam en in 1204 Constantinopel plunderde. In mei 1218 arriveerden de schepen van de Vijfde Kruistocht eindelijk in de haven van Damietta aan de oostelijke monding van de Nijl. De haven moest een steunpunt worden voor een aanval op Cairo. Het garnizoen van Damietta hield stand, terwijl de kruisvaarders Egyptische pogingen de stad bij te staan afsloegen. Het kwam tot een beleg. Maar in 1219 merkten de kruisvaarders de afwezigheid van soldaten op de muren op en toen ze de volgende dag de stad binnendrongen, troffen ze het gehele garnizoen zie, stervend of dood aan door een epidemie.

Sultan Al-Kamil bood Jeruzalem aan de christenen aan in ruil voor Damietta, maar dit aanbod werd afgeslagen. De volgende lente trokken de kruisvaarders op naar Cairo, maar ze gingen te langzaam en bleven 's zomers steken toen de Nijl overstroomde. Ze moesten Damietta opgeven in ruil voor een vrije aftocht.