Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
19-07-1799: Ontdekking steen van Rosetta
          
banner
De Steen van Rosetta, ontcijferd tussen 1822 en 1824. Te bezichtigen in het Londense British Museum.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
19-07-1799: Sleutel tot de code - Vondst van de Steen van Rosetta leidt tot ontcijfering van het hiëroglyfenschrift.

Napoleon wilde met de invasie van Egypte in 1798 de greep van de Britten op India verzwakken, maar nam ook een team van 167 geleerden en kunstenaars met zich mee om opgravingen te verrichtten en de raadselachtige overblijfselen van de oude Nijlcultuur te bestuderen. De sleutel tot werkelijke kennis lag in de ontcijfering van het hiëroglyfenschrift.

Bij opgravingen van een fort in de haven van Rosetta, of El-Rashid, op de westelijke Nijloever, stuitten genietroepen in juli 1799 op een ruim één meter hoge basaltsteen met inscripties in drie talen: Grieks, Egyptisch hiëroglyfenschrift en Egyptisch demotisch schrift. Het Griekse gedeelte onthulde dat het om een tekst ging uit 196 v.Chr. De steen, waarvan het belang vrijwel direct werd onderkend, werd naar Cairo vervoerd om onder de hoede van generaal Jacques de Menou te worden geplaatst. De inscripties werden gekopieerd en naar geleerden in Europa gestuurd.

Twee jaar later werden de Fransen door de Britten uit Egypte verdreven en viel de steen in handen van de Britten. Ze brachten de steen naar Londen, waar hij nog altijd in het British Museum te bezichtigen is.

De geleerden kwamen tot de ontdekking dat de drie teksten, drie versies zijn van dezelfde tekst. De steen doet verslag van een reeks van decreten die werd uitgevaardigd door de hellenistische Ptolemaeusdynastie, die van 305 tot 30 v.Chr. over Egypte heerste. Met deze kennis slaagde Jean-François Champollion erin om in 1822 de vertaling van de hiëroglyfen te presenteren.