Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
11-07-1882: Britten bombarderen Alexandrië
          
banner
Britten bombarderen Alexandrië. Op de foto Alexandrië na het bombardement.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
11-07-1882: Alexandrië brandt - De Britten veroveren de heerschappij in Egypte.

De spanning tussen de Arabische moslimbevolking onder leiding van de nationalistische krijgsheer Arabi Pasha en een minderheid van Europeanen en koptisch-orthodoxe christenen onder Britse en Franse bescherming, nam toe. De kedive Tewfik was de officiŽle heerser van Egypte, maar Arabi Pasha, die zich verzette tegen de Brits-Franse invloed na de opening van het Suezkanaal in 1869, beschikte over de macht.

In 1882 namen Arabi's strijdkrachten de oude havenstad AlexandriŽ in en versterkten de forten. Het oproer barstte los in juni, nadat een Brits-Franse vloot de haven was binnengevaren. De christelijke wijk werd door een menigte moslims aangevallen, waarbij meer dan 50 Europeanen en 125 Egyptenaren om het leve kwamen. De Britse admiraal Beauchamp Seymour dreigde de stad te beschieten als de moslims doorgingen met het versterken van de stad.

"(...) de aanblik van een stad van doden. Het doet me bijna denken aan Pompeii."
William Gill, Brits reiziger AlexandriŽ

Toen de Egyptenaren niet op de eis ingingen, begonnen de Britten op 7 juli met het beschieten van de forten. Een Britse officier en zevenhonderd Egyptenaren kwamen om, de forten werden zwaar beschadigd en het omliggende gebied lag in puin. Uit wraak staken de Egyptenaren de Europese wijken in brand. De Britten gingen aan land en riepen de noodtoestand uit. Arabi Pasha werd uiteindelijk door generaal Garnet Wolseley verslagen in de Slag bij Tel el-Kebir en Egypte werd een Brits protectoraat.