Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
26-07-1956: Nasser nationaliseert het Suezkanaal
          
banner
Nasser nationaliseert het Suezkanaal. Op de foto de Egyptische president, Gamal Abdel Nasser.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
26-07-1956: Nasser nationaliseert het Suezkanaal - Nationalisatie leidt tot een conflict met Engeland en Frankrijk.

hij zou het kanaal nationaliseren en met de inkomsten de nieuwe dam financieren. Als het de imperialisten niet beviel, zo liet hij de menigte weten, dan "mochten ze stikken in hun eigen woede". Toen hij uitgesproken was, was het al een feit. De woorden "Ferdinand de Lesseps" waren een code voor de Egyptische strijdkrachten in actie te komen.

Het Suezkanaal dateerde uit 1869 en bood schepen een doorgang van de Middellandse Zee naar AziŽ. Engeland werd in 1875 de grootste aandeelhouder en viel in 1882 Egypte binnen om zijn belangen te beschermen. Het garnizoen in de kanaalzone werd na een coup van nationalistische legerofficieren in 1952 een twistappel. In juni 1956 vertrokken de laatste Britse troepen. In dezelfde maand leidde Nassers vriendschap met de Sovjet-Unie tot het intrekken van de Amerikaanse financiŽle steun aan de bouw van de dam. Nassers anti-imperialisme lokte direct verzet uit van Engeland en Frankrijk. Hij overleefde hun invasie later dat jaar en werd daarmee een held in het Midden-Oosten.

Ruim 50.000 mensen verzamelden zich exact vier jaar na de verbanning van koning Farouk op het grote plein van AlexandriŽ voor de rede van president Nasser. Vele anderen luisterden naar de radio. Sommigen dachten dat Nasser zou inbinden omdat zijn favoriete project, de Aswandam, miesschien niet zou doorgaan, maar de rede was uitermate zelfbewust. Nasser legde uit dat de Suez Canal Company van Ferdinand de Lesseps de Egyptenaren beroofde van rijkdommen die hun toekwamen. Maar, zo verklaarde hij, daar zou nu een eind aan komen -