Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
29-10-1956: Israël valt aan, Suezcrisis begint
          
banner
Israël valt aan, Suezcrisis begint. Op de foto Port Said, de havenstad die vanuit niets werd opgebouwd aan het begin van het kanaal.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
29-10-1956: Conflict bij het Suezkanaal - IsraŽls inval in Egypte hoort bij een plan om Nasser af te zetten.

Op 29 oktober 1956 vielen IsraŽlische troepen onder dekking van de duisternis het Egyptische SinaÔgebied binnen met de taak terroristische bases te vernietigen. Daarna trokken ze naar het Suezkanaal. Later die dag zette de Britse premier Anthony Eden de ernst van de situatie uiteen tegenover zijn kabinet. Toen Nasser het kanaal in juni nationaliseerde, had hij "zijn duim op onze luchtpijp", maar een feitelijke oorlog in Egypte vergrootte het gevaar voor de Britse en internationale scheepvaart. Engeland had zich het recht voorbehouden het kanaal te beschermen als het gevaar liep. Daarom, zo benadrukte Eden, was men verplicht troepen te sturen om de strijdende partijen te scheiden en de orde te herstellen. Frankrijk zou Engelands partner zijn bij deze gerechtvaardigde internationale ordehandhaving.

De Royal Air Force bombardeerde Egyptische vliegvelden en op 5 november kwamen meer dan achtduizend Britse en Franse troepen aan in Egypte. Militair gezien ging alles goed, maar toch riepen de Amerikanen in de VN om een staakt-het-vuren en blokkeerde Nasser het kanaal door schepen te laten zinken. Eden hield vol dat hij "geen voorkennis" had van de IsraŽlische inval. Eden wilde Nasser afzetten en de nieuwe Arabische nationalistische beweging in het Midden-Oosten een slag toebrengen.

Door een scherpe daling van het pond moest Engeland de onderneming afblazen en zijn troepen terugtrekken. De Suezactie was een debacle geworden waarvan noch Eden, noch het Britse imperialisme zich herstelde.