Geschiedenis
Bedreigd Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Natuurlijk Werelderfgoed
Home
wereld - selected
07-06-1967: Begin Zesdaagse Oorlog
          
banner
Begin Zesdaagse Oorlog. Op de foto Israëlische strijdkrachten bij een vernietigd Arabisch vliegtuig.
vlag egypte

Officiële landstaal: Arabisch
Hoofdstad: Caïro
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Abdul Fatah al-Sisi
Regeringsleider: Premier Sherif Ismail
Religie: 90% Islam, 10% Christendom
Oppervlakte: 1.002.000 km²
Inwoners: 94.666.993 (2016)
Inwoners / km²: 94,5 / km² (2016)
Munteenheid: Egyptische pond
Nationale feestdag: 23 juli
Volkslied: Biladi, Biladi, Biladi

Thumbnail vlag Egypte
07-06-1967: Inname van Oost-Jeruzalem - De wereld kijkt verbijsterd naar de IsraŽlische overwinningen tijdens de Zesdaagse Oorlog.

Op de derde dag van het hernieuwde conflict met hun Arabische buurlanden namen IsraŽlische troepen de oude stad van Jeruzalem in, waar zich de Koepel van de Rots en het enige overgebleven deel van de Joodse Tempel, de westelijke muur (de Klaagmuur), bevinden. Een schijnbaar oppermachtige Arabische coalitie werd door de IsraŽlische aanval vernietigend verslagen. De IsraŽli's pleegden hierna een verrassingsaanval, waarbij een groot deel van de vijandige luchtmacht op de grond werd uitgeschakeld. Tijdens deze Zesdaagse Oorlog veroverde IsraŽl de Westelijke Jordaanoever op JordaniŽ, de Golanhoogten op SyriŽ en de Gazastrook en de SinaÔ op Egypte. Een IsraŽlische overwinning leek onbetwistbaar.

De zege werd beloond. De VS werden, ondanks hun officieel neutrale opstelling, een strategische bondgenoot die IsraŽl onvoorwaardelijk steunde. In 1973 namen Egypte en SyriŽ de wapens weer op tijdens de Jom Kippoeroorlog, maar Anwar Sadat, de nieuwe Egyptische leider, bleek bereid het voornemen van de totale vernietiging van IsraŽl op te geven en te onderhandelen over teruggave van de SinaÔ. In IsraŽl echter werd de Westelijke Jordaanoever in brede kring beschouwd als onvervreemdbaar IsraŽlisch grondgebied en de bereidheid tot onderhandelen was dan ook gering. De IsraŽlische bezetting leidde tot verzet, en met het toenemende geweld werd een definitieve oplossing van het conflict steeds onwaarschijnlijker.