Geschiedenis
Natuurlijk Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Home
wereld - selected
Fasil Ghebbi in de regio Gondar
          
banner
Fasil Ghebbi in de regio Gondar. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag ethiopie

Officiële landstaal: Amhaars
Hoofdstad: Addis Abeba
Regeringsvorm: republiek
Religie: 63% Ethiopisch-orthodox, 34% islam, 3% animisme
Oppervlakte: 1.104.300 km²
Inwoners: 102.374.044 (2016)
Inwoners / km²: 92,7 / km▓ (2016)
Munteenheid: Birr
Nationale feestdag: 28 mei
Volkslied: Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia

Thumbnail vlag Ethiopië
1979: Fasil Ghebbi in de regio Gondar

Het hoofdkasteel, dat tegenwoordig tussen latere forten op een grasveld staat, werd in een aantal jaren rond 1640 gebouwd. Met de enorme torens en dreigende muren met kantelen lijkt het alsof een stuk middeleeuws Europa naar EthiopiŰ is overgebracht.

De vesting Fasil Ghebbi is een voortreffelijk voorbeeld van de moderne Ethiopische beschaving op het noordelijke plateau van Tana. In de 16e eeuw en 17e eeuw was dit de residentie van de Ethiopische keizer Fasilides en zijn opvolgers. Achter een muur van 900 m bezit de stad paleizen, kerken, kloosters en unieke openbare en particuliere gebouwen met Hindoestaanse en Arabische invoelden, die vervolgens plaatsmaakten voor de barokke stijl die jezu´tische missionarissen naar Gondar brachten. Binnen de stadsmuren ligt een mooi badhuis, een bouwwerk van twee verdiepingen met kantelen, naast een rechthoekige vijver die via een kanaal water kreeg uit een nabijgelegen rivier. De toegang liep via een stenen brug die voor de verdediging deels kon worden opgehesen.