Geschiedenis
Natuurlijk Werelderfgoed
Cultureel Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
Fascistische agressie in Afrika. Op de foto Italiaanse troepen marcheren in Ethiopië.
vlag ethiopie

Officiële landstaal: Amhaars
Hoofdstad: Addis Abeba
Regeringsvorm: republiek
Religie: 63% Ethiopisch-orthodox, 34% islam, 3% animisme
Oppervlakte: 1.104.300 km²
Inwoners: 102.374.044 (2016)
Inwoners / km²: 92,7 / km≤ (2016)
Munteenheid: Birr
Nationale feestdag: 28 mei
Volkslied: Whedefit Gesgeshi Woude Henate Ethiopia

Thumbnail vlag Ethiopië

03-10-1935 : Fascistische agressie in Afrika - Mussolini's Italiaanse strijdkrachten schepen zich in om EthiopiŽ te veroveren en drijven keizer Haile Selassie in ballingschap.

Italiaanse troepen marcheren in Ethiopië.

Mussolini's Italiaanse strijdkrachten schepen zich in om Ethiopië te veroveren en drijven Keizer Haile Selassie in ballingschap.

In Addis Abeba renden op 3 oktober 1935 de mensen op het horen van een oorlogstrommel naar het paleis van Haile Selassie, keizer van de onafhankelijke Afrikaanse staat Ethiopië. Een kamerheer verklaarde dat alle Ethiopiërs moesten vechten. "Als u niet bereid bent uw bloed te offeren, zal uw Schepper u berispen en uw nageslacht u vervloeken." Om 5 uur 's ochtends viel een Italiaans leger van honderdduizend man vanuit de door Italië geregeerde landen Eritrea en Somaliland Ethiopië binnen om namens Mussolini Italie's Afrikaanse imperium uit te breiden.

Haile Selassies leger had wel enige moderne wapens, maar de meeste Ethiopische soldaten waren uitgerust met verouderde geweren of speren. De Italianen waren volledig heester in de lucht en bestookten Ethiopische militairen en burgers met bommen en gifgas. De luchtmacht was de trots van het fascistische regime: Mussolini's zoons Vittorio en Bruno en zijn schoonzoon Galeazze vochten mee als piloot. De Ethiopiërs streden dapper, maar in mei 1936 viel Addis Abeba en Haile Selassie vluchtte naar Engeland.

Ethiopië was lid geweest van de Volkerenbond. Dat het geen internationale militaire steun had gekregen toen het werd aangevallen, zoals in het handvest van de bond was beloofd, betekende het falen van de politiek van collectieve veiligheid. Halfslachtige economische sancties tegen Italië brachten Mussolini alleen maar tot een verbond met Hitler. De bezetting van Ethiopië duurde vijf jaar. Haile Selassi kwam in 1941 terug nadat het Italiaanse leger was verdreven.