thumbnail vlag gabon
Gemengd Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
Ecosysteem en cultuurlandschap van Lopé-Okanda. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag gabon

Officiële landstaal: Frans
Hoofdstad: Libreville
Regeringsvorm: republiek
Religie: ca. 70% christelijk, animisme
Oppervlakte: 267.668 km²
Inwoners: 1.738.541 (2016)
Inwoners / km²: 6,5 / km² (2016)
Munteenheid: CFA-frank
Nationale feestdag: 12 maart
Volkslied: La Concorde

2007: Ecosysteem en cultuurlandschap van Lopé-Okanda
Ecosysteem en cultuurlandschap van Lopé-Okanda

Ruim 1550 plantensoorten zijn tot dusver in het park geteld en men verwacht dat het totaal de 3000 kan passeren, wat Lopé-Okanda tot een van de opmerkelijkste gebieden van plantkundige diversiteit maakt in de ecoregio van het Congolese regenwoud.

Het ecosysteem en cultuurlandschap van Lopé-Okanda tonen een ongewoon scheidingsvlak tussen dicht en goed geconserveerd tropisch regenwoud en oude savanne-milieus met een grote verscheidenheid aan soorten, waaronder bedreigde grote zoogdieren met hun habitat. Het werelderfgoed toont ecologische en biologische processen in de aanpassing van soorten aan klimaatveranderingen na de ijstijd. Er zijn bewijzen van de doortocht van opeenvolgende volken die in grotten en schuilplaatsen rond heuveltoppen betrekkelijk goedbewaarde resten van van bewoning hebben achtergelaten naast bewijzen van ijzerbewerking en een opmerkelijke verzameling van zo'n 1800 petrogliefen (rotstekeningen). De locaties uit de neolithische periode en de ijzertijd duiden samen met de rotskunst op een belangrijke migratieroute van Bantoes en andere volken uit West-Afrika langs het dal van de Ogooué naar het noorden van de dichte naaldwouden van de Congo en naar centraal, oostelijk en zuidelijk Afrika, die de ontwikkeling van heel Afrika ten zuiden van de Sahara gestalte heeft gegeven.