Cultureel Werelderfgoed
Home
wereld - selected
          
banner
Kunta Kinteh Island en verwante gebieden. Klik hier om meer te weten te komen over dit erfgoed op de website van Unesco (Engels).
vlag gambia

Officiële landstaal: Engels
Hoofdstad: Banjul
Regeringsvorm: republiek
Staatshoofd: President Adama Barrow
Religie: 90% islam, 9% christelijk
Oppervlakte: 11.295 km²
Inwoners: 2.009.648 (2016)
Inwoners / km²: 177,9 / km² (2016)
Munteenheid: Dalasi
Nationale feestdag: 18 februari
Volkslied: For The Gambia Our Homeland

thumbnail vlag Gambia
2003: Kunta Kinteh Island en verwante gebieden
James Island

De oorspronkelijke bouwwerken op James Island omvatten het fort, het slavenhuis, de gouverneurskeuken, de werkplaats en winkel van de smid. Daarvan zijn nu alleen nog ruďnes over. Het fort ligt midden op dit lage eiland en is kwetsbaar voor ovrstromingen bij hoogwater.

James Island en enkele verwante gebieden aan de rivier de Gambia getuigen op een uitzonderlijke wijze van de verschillende facetten van de Afrikaans-Europese confrontatie van de 15e tot de 20e eeuw. De rivier was de eerste handelsroute naar de binnenlanden van Afrika en werd al vroeg een doorgang voor de slavenhandel. Het werelderfgoed bestaat uit zeven afzonderlijke locaties, die allemaal direct verband hielden met de slavenhandel: het hele James Island, de resten van een Portugese kapel en een koloniaal pakhuis in het dorp Albreda, het Maurel Frčres-gebouw in het dorp Juffureh, de resten van de kleine Portugese nederzetting San Domingo en Fort Bullen met de Six-Gunbatterij.