Brouwerij Alken-Maes

Brouwerij Alken-Maes
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Brouwerij Alken-Maes

Het verhaal van bier; uithangbord van Belgische traditie, dynamiek en vakmanschap, is er één van passie en evolutie. Maar geen brouwerij in Belgiè heeft zo een boeiende en verrassende geschiedenis als Alken-Maes. Het bedrijf dat ooit ontsproot uit twee dorpsbrouwerijen, trad het nieuwe millennium in als onderdeel van de op een na grootste brouwersgroep van Europa.

Het leek net alsof het in de sterren geschreven stond. Terwijl steenbakker Egied Maes in 1880 in Waarloos een brouwerij kocht om die nieuw leven in te blazen, begon Jozef Indekeu uit Meeuwen, zo’n 100 km verderop een brouwerij in Limburg. Op dat ogenblik schieten de brouwerijen als paddestoelen uit de grond. Bij de eeuwwisseling telde België er immers 2576 die hun goddelijke drank verdeelden in 140.000 cafés.

Hoewel heel wat brouwerijen het tijdens en na de Eerste Wereldoorlog moeilijk krijgen, wisten de brouwerijen van Alken en Waarloos zich echter door kwaliteitstechnische inventiviteit goed staande te houden. In Waarloos bereikt de familie Maes een nieuwe mijlpaal en lanceert in 1928 de plannen om de capaciteit in drievoud te doen toenemen. De daaropvolgende jaren groeien de beide brouwerijen gestaag verder.

In 1978 expandeert Maes met de aankoop van brouwerij l’Union in Jumet. Union is een kranige bierproducent die de groep Alken-Maes vooruithelpt in haar productie van speciale bieren, waaronder Grimbergen. Daar waar Waarloos en Alken gespecialiseerd zijn in pilsbier, is de plant van Jumet meester in het vervaardigen van hoge gistingsbier.

De brouwerij Maes was ondertussen in 1969 overgegaan in de Engelse handen van Watney Mann, maar een geslaagde management buy-out zorgt in 1985 voor een stevige verankering. In 1988 is de fusie tussen de brouwers van Alken en Waarloos een feit. Een samenwerkingsverband dat meteen rendeert.

Voor een bedrijf met stevige ambities was de portefeuille aan producten echter nog onvoldoende. Door haar participatie in brouwerij De Keersmaeker zette de Belgische brouwersgroep in 1989 stevig voet aan wal in het gamma van spontane gistingsbier. De artisanale brouwerij brouwt geuze- en fruitbieren onder de naam Mort Subite.

En nog is de honger niet gestild. Kenners merken meteen dat nog één product op het lijstje ontbreekt: namelijk een witbier. De brouwersgroep verwerft het bier Brugs Witbier. Op hetzelfde ogenblik wordt ook Ciney aan de drankenlijst toegevoegd. Met dit breed productengamma bouwt Alken-Maes een stevige reputatie op in België en Nederland. Ook internationaal scoort de brouwersgroep.

Op de Britse eilanden is Alken-Maes graag gezien. Niet alleen door de Britse consument, maar ook Scottish & Newcastle, de grootste Britse brouwer, is hen erg genegen. Zo genegen dat het de brouwersgroep Alken-Maes in maart 2000 inkocht.

De brouwerij heeft nu 4 vestigingen: