Het Vlaams Mijnmuseum

Reconstructie van een steengang in het Vlaams Mijnmuseum
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

Reconstructie van een steengang in het Vlaams Mijnmuseum.

Het Vlaams Mijnmuseum is een museum op de site van de steenkoolmijn van Beringen in de Belgische gemeente Beringen.

Het museum ontstond in 1985 op initiatief van Gilbert Goddeeris, voormalig directeur van de mijn van Beringen. Rondleidingen in het museum en de gebouwen van de mijn worden georganiseerd door een vereniging van voormalige werknemers. In de ondergrondse ruimte van het museum is onder meer een pijler en een steengang gereconstrueerd.

Het museum organiseert jaarlijks een aantal evenementen om de aandacht voor het Limburgs mijnverleden gaande te houden.

De schachtbokken, mijnterrils, douchezalen, kolenwasserij, tuinwijk, mijnkathedraal tot zelfs een moskee zijn in Beringen bewaard.

In het museum wordt het verhaal verteld van de Limburgse mijnwerkers en de mijnontginning. De ontdekking van steenkool, de eerste boringen, de veiligheid: je komt er alles te weten over de steenkoolindustrie en over het alledaagse leven van de mijnwerkers. Een hoogtepunt tijdens het bezoek is de reconstructie van een nagebouwde ondergrondse werkplaats, waar je letterlijk wordt ondergedompeld in de arbeidsomstandigheden van een mijnwerker, net zoals het vroeger was.

Ook de immense industriële mijngebouwen zijn toegankelijk voor het publiek. Het mijnwerkerspad is de uitgelezen manier om deze monumentale gebouwen te ontdekken. Je wandelt door de imposante badzaal, lampenzaal en bezettingszaal naar de schachtbok, waar de mijnwerkers in de ondergrond verdwenen.

Wie niet genoeg kan krijgen van het mijnverhaal, kan de omgeving verder verkennen: een ontdekkingstocht in de tuinwijk, een beklimming van de mijnterril, een bezoek aan de moskee...