Het grootste natuurgebied van Vlaanderen

 

De Zwarte Beek te Zelem, de vallei is een gigantisch gebied die meerdere gemeenten overspant.
ons land - focus


Welkom in Limburg!

Inleiding en bronvermelding
Algemene Geschiedenis
's Lands Glorie
Bezienswaardigheden
Home
           
banner
Vlag Limburg

De Zwarte Beek ter hoogte van de Heesderbeemden te Zelem. De vallei van de Zwarte Beek overspant meerdere gemeenten.

Eén. Spreid een kaart van Limburg uit en zoek de Neus van de genoemde provincie. Heb je hem? Ga dan van Tessenderlo horizontaal naar rechts, kruis de E313 en voorbij Beringen kom je in Koersel terecht. Boven dat dorp, in de richting van Hechtel-Eksel, vertoont de kaart groene vlekken (bossen), fijne blauwe kronkellijntjes (waterlopen zoals de Zwarte, de Oude en de Winterbeek) en blauwe graspolletjes, waarmee moeras wordt bedoeld. Zak nu af in zuidwestelijke richting, passeer nog eens Beringen en de autoweg en daarna het kleine Melden. Uiteindelijk bereik je Zelem, in de schaduw van Diest, én de Demer, waarin de Zwarte Beek wordt opgeslokt. Zizo, met je vinger heb je een bliksemreis gemaakt door de meer dan 1300 hectare grote vallei van de Zwarte Beek, het grootste Vlaamse natuurgebied.

Twee. Begeef je persoonlijk naar het Vlaams Bezoekerscentrum De Watersnip en duik daar in onder om er alles te leren over het ontstaan, de ontwikkeling, het beheer en de bescherming van het unieke landschap, en wat daar allemaal in leeft, groeit, bloeit, broedt, piept en kwinkeleert.

Drie. Beklim de uitkijktoren naast de kapel van Onze-Lieve-Vrouw aan de Staak en kijk van 27 meter hoogte neer op een van de mooiste Kempense landschappen: het beekdallandschap van de Zwarte Beek, die ontspringt in de heide bij Hechtel-Eksel en na een kronkelloop van bijna 30 kilometer uitmondt in de Demer. Als toemaatje krijg je ook nog het Limburgse mijnbekken te zien. Het landschap kreeg een Ford-Award en kan (terecht) genieten van Europese steun. Zelfs prins Laurent kwam er ooit eens aandonderen in een van zijn zware sleeën.

Vier. Trek je wandelschoenen aan en ga stappen door een verrukkelijk landschap, waarin natte moerassen, akkers, weiden, naaldbossen, vijvers, landduinen en heide elkaar opvolgen in een ongewoon snel tempo en dus voor een heerlijke afwisseling zorgen. Daar leven nog zeldzaam geworden planten en dieren, zoals het gentiaanblauwtje (dat is een vlindertje) en de watersnip. Van alle broedparen watersnip die Vlaanderen telt, geeft de helft ervan de voorkeur aan de beekvallei van de Zwarte Beek. Deze kieskeurige vogel is aldus de symboolsoort van het natuurreservaat geworden. Eigenlijk hoor ik liever zijn oer-Vlaamse naam: hemelgeit. Die heeft de vogel te danken aan het geluid dat het mannetje maakt tijdens het baltsen, wanneer de vogel met gespreide staartveren in steile duikvlucht gaat. Die veren gaan daardoor trillen en laten een geluid horen als van een blatende geit. Het is me, jaren geleden, eens overkomen dat een watersnip zich een gebroken nek vloog tegen de ruit van mijn werkkamer. Zelfs mond-aan-lange-bek-beademing kon niet meer baten. Het is de enige keer in mijn leven dat ik watersnip heb gesmuld. Kenners vertelden me nadien dat ik zijn ingewanden niet had mogen verwijderen voor het braden, want dat ik daardoor de fijnste smaak miste.

© Het Toppunt van België, Reisgids naar 500 uitzonderlijke plekken in eigen land,
Julien Van Remoortere.